Als je nestje weer leeg is………..

20 jaar deel je samen huis en haard, lief en leed en bouw je een nestje.

Dan zijn de kinderen groot, ze vliegen uit en het huis is weer voor zijn tweeën.

Een leeg nest-syndroom of een heerlijke nieuwe fase?

Het ‘empty-nest-syndrome’ is niet meer, beweren Amerikaanse onderzoekers.

Door veranderingen in onze maatschappij, zoals de komst van de carrièrevrouw, groeien paren juist weer naar elkaar toe als de kinderen het ouderlijk huis verlaten.

De onderzoekers bestudeerden 18 jaar lang 123 moeders. Tijdens verschillende belangrijke periodes moesten ze hun tevredenheid over hun gezinsleven aangeven. De meerderheid vond dat hun huwelijk verbeterde nadat de kinderen het huis verlieten.

De Britse schrijfster Fay Weldon kan zich volledig vinden in deze bevindingen.

“Veel paren kijken niet uit naar de tijd dat hun kinderen zelfstandig worden. Voor velen betekent het verdriet, onzekerheid en eenzaamheid. Toen moeders vroeger enkel voor het gezin moesten zorgen, was het alsof dan hun levensdoel ophield. Nu er steeds meer carrièrevrouwen zijn, liggen de zaken wel anders. Ik ben blij met de extra ruimte die ik heb sinds de kinderen vertrokken zijn. Ik lig ‘s nachts nooit meer wakker om te horen of ze veilig thuiskomen, ik maak mij ook geen zorgen meer over geruzie om de telefoon of computer.”

“Mijn man en ik kunnen weer op vakantie zonder ons zorgen te maken over hoe ons huis er bij de thuiskomst zal bij staan. We kunnen ook zelf bepalen wanneer en waar we naartoe gaan. Tijdens het avondeten hebben mijn man en ik weer een goed gesprek. Ik ben van mening dat je leven begint wanneer je kinderen het huis verlaten”, besluit Fay.

Margaret Cook is duidelijk nog van het andere kamp.

“Ik ben gescheiden toen mijn kinderen zelfstandig werden. Er ontstond een kloof tussen mij en mijn man, eentje die we niet konden overbruggen. Hij concentreerde zich al die jaren op zijn werk. En ik zocht naar andere dingen om mij mee bezig te houden. Toen de kinderen vertrokken, hadden we elkaar gewoon niks meer te vertellen. Cijfers tonen aan dat steeds meer 50+’ers scheiden. Velen blijven enkel bij elkaar vanwege de kinderen. Als die weg zijn, is er niets meer dat hen bindt.”

Lees ook:Een bevalling is voor mannen en vrouwen angstaanjagender dan een ontmaagding
Lees ook:Moeders denken dat hun Benjamin ook echt de kleinste is
Lees ook:Vrouw verkoopt haar eicellen voor €900 ‘t stuk
Lees ook:Gescheiden vaders en moeders genieten van kindloze dagen
Lees ook:Moeders spelen hoofdrol in huiselijke ruzies

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>