Relatietherapie

Voor de één een nachtmerrie, voor de ander de uitkomst. Relatietherapie is niet voor iedereen weggelegd. Het idee moet je aanstaan en met de therapeut moet je het ook kunnen vinden.

Maar goed, stel dat je met je partner in moeilijke tijden bent beland en jullie gaan naar een relatietherapeut, wat kun je dan verwachten?

Relatietherapie is een bepaalde vorm van psychotherapie. De therapeut praat tijdens de sessies over familie, vrienden en werkkring. Op deze manier kan de de therapeut bepalen waar de moeilijkheden zitten.

Problemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door verschillende achtergronden, karakters of sociale contacten van de partners. Zodra dit helder is, snap je elkaar beter. Tenminste, dat is wel de bedoeling. Je leert je beter in te leven in de gedachtegang van de ander. De therapeut zegt niet wat ‘goed’ en wat ‘fout’ is. Goed naar elkaar luisteren en elkaar de ruimte geven, brengen oplossingen een stuk dichterbij. Het klinkt heel simpel, maar soms heb je daar gewoon hulp bij nodig.

Na de kennismaking en eerste sessie zal de therapeut een behandelplan opstellen. Daarin staat wat de doelstellingen zijn en wie bij de behandeling betrokken worden.

In het begin zul je wekelijks of tweewekelijks een sessie hebben. Later, als het beter gaat tussen jullie, wordt dit minder en kun je afbouwen. Tijdens de gesprekken worden problemen besproken en zoekt de therapeut met jullie naar andere manieren om met de problemen om te gaan.

De therapie moet ook deel uit gaan maken van de praktijk. Je moet er wel iets voor doen. Je krijgt ‘huiswerk’ om te zien hoe bepaalde oplossingen uitpakken binnen je relatie. Hoe lang je in therapie moet om de problemen te verhelpen, is niet te zeggen. Ieder stel is anders. De therapeut spreekt in het begin een aantal bijeenkomsten af en daarna wordt gekeken of er meer nodig zijn. Verder hangt het natuurlijk van jullie eigen instelling af.

Voor een kennismakingsgesprek wordt ongeveer €70,- gerekend. Hierna kost een sessie van ruim een uur tussen de €120,- en €150,-. Als de therapeut in een instelling werkt en de huisarts je heeft verwezen, wordt de therapie vergoed via de AWBZ.

Misschien denk je: dat is veel geld. Maar kun je echt een prijskaartje hangen aan je relatie? Soms heb je aan een paar sessies genoeg. Hadden jullie even dat duwtje in de rug nodig. En als de relatie weer gezond(er) is kun jullie tenminste weer eens gezellig op vakantie. Want het is weggegooid geld als je op vakantie gaat en je kunt elkaar wel de hersens inslaan.

Lees ook:Ga in relatietherapie en je weet zeker dat de boel strandt
Lees ook:Samen naar de film gaan werkt als relatietherapie
Lees ook:10 minuutjes relatie-therapie
Lees ook:Seks met de ex blijft fascinerend
Lees ook:Scheidingsbon als kerstcadeau?

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Relatietherapie

 1. Relatietherapie forum

  Als je twijfelt of je wel in relatietherapie willen, maar wel vragen hebben, stel ze dan aan een ervaren relatietherapeut op psycholoog-nu.nl.

    /   Reply  / 
 2. Pascal Hoogewerf

  Een mooi artikel, Tijdens relatietherapie praat je samen met je partner en de therapeut over je relatie. Hierbij kijken we samen naar hoe jullie met elkaar omgaan en hoe jullie met elkaar communiceren. In relatietherapie kunnen diverse (soms pijnlijke) problemen worden besproken zoals verschillende behoeftes, ontrouw en sexuele verlangens.
  Voor meer informatie: http://www.gestaltpas.nl

    /   Reply  / 
 3. Maarten Vogelaar

  Heel duidelijk artikel!
  Er is veel op de markt als het gaat om relatietherapie.
  Een van de bewezen methoden die in 86% van de situaties goed werkt is EFT.
  In mijn praktijk in Hilversum werk ik alleen met deze methode en heeft zeer goede resultaten. Voor meer informatie kijk op:

  http://www.samennaarmaarten.nl

  Hartelijke groet,

  Maarten Vogelaar
  Hilversum

    /   Reply  / 
 4. Berend

  Je moet er idd voor openstaan. Als de mindset niet goed is, ga je niks bereiken.

    /   Reply  / 
 5. Berend

  Mooi artikel, slaat precies de spijker op zijn kop!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>