Stiltes

Al zittend op een terrasje kom je er snel achter welke stelletjes aan de andere tafeltjes een verse liefde beleven of al jaren bij elkaar zijn. Tenminste, dat denk ik dan.

Stellen die elkaar niet aankijken en zelfs niet met elkaar praten maar toch o zo gezellig een terrasje aan het pakken zijn, zijn vast al jaren bij elkaar. Zij die dicht tegen elkaar zitten en fluisterend een gesprek voeren zijn van de prille orde…………………

En ja, een terrasje pakken met je nieuwe geliefde is altijd leuk. Zoveel om over te praten, zoveel om naar te kijken.

Maar wat doen die andere stellen in godsnaam op een terras? Ze praten niet met elkaar. Kijken elkaar niet aan. Kijken vaak ongegeneerd naar andere mensen op het terras en luisteren andere gesprekken af. Je moet toch wat? Misschien is een terrasje pakken een manier om het huis uit te zijn waar de stilte op jullie neerdaalt als een oorverdovend lawaai.

En is het niet zo dat een gesprek, een goed gespek, of gewoon kletsen over niets, de eerste basis vormt voor een goede relatie? Als je op eerste date bent met iemand die geen woord zegt of alleen reageert op wat jij zegt en verder geen materiaal aanlevert, dan valt die date tegen: nou, volgende keer maar niet meer afspreken vinjenie?

Stiltes zijn niet erg. Maar er zijn verschillende stiltes. Die oorverdovende stilte tussen stellen die elkaar niets, maar dan ook niets meer te vertellen hebben.

De stiltes waar jullie allebei kriegel van worden maar die wel functioneel zijn: jullie zijn niet voor elkaar bestemd. Aan elk nadeel zit een voordeel.

En die stilte die voor jou zo ongemakkelijk is maar die voor je date zo normaal blijkt te zijn. Hij of zij zit lekker in een eigen wereldje en schijnt ook geen aanstalten te maken om een gesprek te beginnen. Als je een grapje maakt om het ijs te breken krijg je alleen een gezichtsuitdrukking van onbegrip. O God, denk je al snel, wat gezellig, mijn date is autistisch!  Er zit wel een voordeel aan: als je wegloopt zal je date het vast niet in de gaten hebben.

Nee, een goed gesprek, lekkere communicatie, soepel en vlot verlopen, met hier en daar een ontspannen stilte tot in de vroege uurtjes is toch wel een eerste vereiste. En als je je hele relatie lang van die leuke gesprekken kan houden zit het wel goed.

Lees ook:Bier en andere smaakmakers tijdens een eerste date
Lees ook:Wat nou als mannen alles zouden zeggen wat ze denken tijdens het daten?
Lees ook:Eerste date: mensen zetten hun mooiste masker op
Lees ook:Waar praat je over tijdens de eerste date? Nou niet over je ex(en)!
Lees ook:‘Schatje, heb je met mij de beste seks ever?’

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Stiltes

 1. Louis

  Je kunt ook samen stil zitten en de liefde voelen stromen. Daar zjn geen woorden voor nodig. Die storen alleen maar.

    /   Reply  / 
 2. Chris van Hattem

  Stiltes kunnen verdomde lekker zijn anders…lekker tegen elkaar aanhangen en wegdromen…alles is goed…we connect without those cheap words.
  Veel relaties gaan kapot aan oeverloos gezeur, communiceren kan op veel manieren…

    /   Reply  / 
 3. Chris van Hattem

  …ah en communicatie is wel the magic word.

    /   Reply  / 
 4. Louis

  Dat doe je door goed te luisteren naar de ander. Aandacht, interesse. Niet zeiken en mekkeren en stiekem aan een ander denken. Dat wordt bestraft, vroeg of laat.

    /   Reply  / 
 5. Chris van Hattem

  zit hier volkomen op een lijn met Louis, nice to meet you.
  Waarom?! Omdat het de juiste lijn is ;-)

  Communicatie, met name luisteren…het is overal goed voor.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>