On the rebound

Je bent on the rebound als je na een lange relatie heel snel weer in een nieuwe relatie duikt. Het wordt ook wel een ‘tussenrelatie’ genoemd.

Vaak heeft het geen lang leven beschoren en de functie is dat je jezelf weer gewild voelt, het gevoel krijgt dat je het waard bent, dat het niet aan jou lag. Je zoekt verzachting, aandacht en vergetelheid.

De rebound is het slachtoffer. Hij of zij denkt in een nieuwe relatie te stappen, maar eigenlijk stapt diegene in een tussenrelatie en mag de scherven van de pas verbroken relatie bij elkaar schuiven omdat de ander daar zijn/haar ogen voor sluit. Een nieuwe relatie aangaan is makkelijk. Deze behouden is moeilijk als je je ex-relatie en je ex zelf nog niet geheel hebt losgelaten. Niemand heeft er iets aan.

Hoe herken je een rebound?

Als een van de partners pas geleden een heftige scheiding of break-up heeft meegemaakt en direct open staat voor een nieuwe commitment.

Rebounds beginnen vaak heel heftig. Na een paar weken wordt er al gesproken over samenwonen of trouwen.

Er is meestal geen sprake van echte verliefdheid, meer vriendschap. Een rebound kan dan ook wel gezocht worden bij goede vrienden die ‘meer’ worden. Gevaar is dat de vriendschap stuk gaat nadat beide partners door hebben dat het maar een tussendoortje was.

De relatie is vrij eenzijdig. Het draait allemaal om de partner met ‘liefdesverdriet.’

Wat te doen om een rebound te voorkomen? Het slimste is om na een scheiding eerst tijd voor jezelf in te plannen. Zorg ervoor dat je ex uit je bewustzijn is verdwenen en dat je de breuk verwerkt. Ook als je kinderen hebt en je kunt er niet omheen om elkaar te zien, dan nog moet je er voor zorgen dat je de relatie voor jezelf volledig hebt afgesloten. Denk na wat je eigenlijk wilt of zoekt en blijf een tijd alleen. Daar is niks mis mee.

Lees ook:Katja Schuurman & Thijs Römer: hoe blijf je vriendjes met je ex?
Lees ook:Vrienden met je ex?
Lees ook:Is hij al bij zijn vrouw weg?
Lees ook:Eten, Bidden, Beminnen
Lees ook:Na de scheiding

facebook share facebook share

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “On the rebound

 1. Wendie

  Volgens mij kan een rebounder ook een rewinder zijn. Dit kun je ook bij de eerste ontmoeting bepalen: ga ik dit risico aan. Een rebouder kan ook een rewinder zijn die voorgoed een leuke, belangrijke plaats in je leven zal krijgen, ook al ga je misschien niet meer sexueel met elkaar om.

    /   Reply  / 
 2. Irene

  Ik weet niet precies wat je met rewinder bedoelt, maar als je bedoelt dat het risico bestaat dat je in een relatie weer terugvalt in dezelfde fouten, dan ben ik het met je eens. Een rebound is echter, volgens mij in ieder geval, nooit een bewuste keuze. En mocht dat wel zo zijn, dan lijkt het me fair om de ander daar van op de hoogte te stellen.

    /   Reply  / 
 3. Jannie

  Het woord rewinder zegt mij ook niet zoveel. Ik had begrepen dat het een soort herstart, wat kan leiden tot fun (plat gezegd:een neukertje) en je weer gewaardeerd voelen of misschien iets meer serieus. Alle aandacht na een verbroken relatie is heerlijk. Kortom je krijgt het gevoel van ik heb het nog. Ik herken het wel van on the rebound zijn.Het duurde ongeveer 2 maanden. Voor de andere partij was het niet fijn, ondanks dat ik open kaart heb gespeeld.

    /   Reply  / 
 4. Irene

  Hoe wist je dat het voor jou een rebound was? Hoe was je je daar bewust van?

    /   Reply  / 
 5. L.Koppenol

  Het blijkt dat in 90 procent van de scheidingen nog steeds de kinderen als deze ter sprake zijn naar de moeder moeten en zullen onder gezag. Het gevolg is nu uit goede studie bekend overigens. Met name als een dergelijk persoon dan binnen een zucht eneen scheet een ander heeft en iedere keer wisselt van partner, kenmerken van borderlinesyndroom, is een kind de dupe. Worden talloze van deze ook pasgeborenen onterecht zonder de eigen meest vaders gezet en veelal ook op vasleijke gronden zo blijkt. Overigens nemen die kinderen gedrag en handel nog over ook. In Nederland bestond geen enkele verplichting. Als hier de rechter ook bij twijfel niet eens onderzoek in wenst te stellen naar toestandsbeeld moeders, die dat al hebben nota bene, en in BW staat dat deze geen gezag zouden mogen hebben bovendien, hoe halen ze het hier dan in hun botte hersens om gezag eenzijdig te geven aan mensen, van wie men al weet dat deze de zaken bedriegen als kenmerk. De ggz veelal al bekend met die kenmerken en met zo’n persoon c.q. familie daarvan, houdt stijf de mond dicht, omdat werkers niks werd verplicht. Nu eindelijk dringt dan door dat men hiermede in gevallen en NOG letterlijke psychische kindermishandeling in de hand werkte en werkt. Passyndroom heet dat dan. Oudervervreemding, waardoor kinderen letterlijk zonder afstamming of identiteit werden gezet. Uit elkaar getrokken omdat rechters dan hier niet wensen in te zien dat al jarenlang gedegen onderzoek dat AANTOONT.
  De instanties die dan jaren later TE LAAT zijn drukken de snor. Ten koste van omstanders en gedupeerde kindertjes.
  Walgelijk land zo. Met desastreuze gevolgen nu ook in bijvoorbeeld Jeugdzorg en AMK, die kennellijk liever de wachtlijsten weg hebben dan dat ze de ogen open doen met de materie.

    /   Reply  / 
 6. Vince

  en als je wel samen het uit hebt gemaakt en volledig achter je keuze staat dat het uit is en blijft? is een snel nieuw gevonden liefde dan ook een rebounder? of is het dat je echt een nieuw iemand hebt gevonden waar het wel goed mee klikt en waar je serieus mee bezig wilt zijn?
  ik vind het wel lastig. maak het nu zelf mee en ik weet dat ik deze nieuwe liefde echt lief heb maar probeer realistisch te zijn en heel goed (en veel) na te denken en te praten over wat onze liefde nu inhoudt om zo te achterhalen ofhet echt geen rebound is.
  lastig hoor :/

    /   Reply  / 
 7. lizet

  Mijn ex waar ik 6 jaar een relatie mee gehad heb en in 2014 een huis mee gekocht heb hij wilde dit dolgraag en na het huis helemaal verbouwt te hebben in begin 2015 echt mee ging samen wonen kwam in eind november 2015 met het bericht dat hij het allemaal niet meer wist,
  toen heeft hij de keuze gemaakt om er niet meer voor te vechten en de relatie te beeindigen.zijn gevoel was weg zei die verder geen reden.
  vanaf het begin zijn emotie weggestopt en vanaf het begin gezegt ik heb het allang verwerkt allemaal en en het doet me niet zoveel jammer van het huis maar het is niet anders.en ( dat kan je als normaal persoon toch niet zo denken denk ik dan.)alle schuld elke keer op mij afschuiven.ab normaal doen, echt van hoe kan je dit doen na zoon lange relatie en wat je samen allemaal heb mee gemaakt en je zit absoluut niet in een vecht scheiding. toen veel in de kroeg geweest en ja hoor binnen 2 maanden een meisje leren kennen die in diezelfde kroeg werkt achter de bar en een paar jaar jonger is. en al een relatie mee. hij gedraagd zich heel anders dan dat ik hem 6 jaar ken en doet heel overdreven. ik vraag me echt af heeft hij het überhaupt al verwerkt ook al zeg hij van wel vanaf dag 1 dat tie er geen moeite mee heb dat kan echt niet na 6 jaar .(hij was zo trots op ons huis.) en zal hij in een rebound relatie zitten?
  ik wil hem zo graag terug.

    /   Reply  / 
 8. lizet

  Mijn ex waar ik 6 jaar een relatie mee gehad heb en in 2014 een huis mee gekocht heb hij wilde dit dolgraag en na het huis helemaal verbouwt te hebben in begin 2015 echt mee ging samen wonen kwam in eind november 2015 met het bericht dat hij het allemaal niet meer wist,
  toen heeft hij de keuze gemaakt om er niet meer voor te vechten en de relatie te beeindigen.zijn gevoel was weg zei die verder geen reden.
  vanaf het begin zijn emotie weggestopt en vanaf het begin gezegt ik heb het allang verwerkt allemaal en en het doet me niet zoveel jammer van het huis maar het is niet anders.en ( dat kan je als normaal persoon toch niet zo denken denk ik dan.)alle schuld elke keer op mij afschuiven.ab normaal doen, echt van hoe kan je dit doen na zoon lange relatie en wat je samen allemaal heb mee gemaakt en je zit absoluut niet in een vecht scheiding. toen veel in de kroeg geweest en ja hoor binnen 2 maanden een meisje leren kennen die in diezelfde kroeg werkt achter de bar en een paar jaar jonger is. en al een relatie mee. hij gedraagd zich heel anders dan dat ik hem 6 jaar ken en doet heel overdreven. ik vraag me echt af heeft hij het überhaupt al verwerkt ook al zeg hij van wel vanaf dag 1 dat tie er geen moeite mee heb dat kan echt niet na 6 jaar .(hij was zo trots op ons huis.) en zal hij in een rebound relatie zitten?
  ik wil hem zo graag terug.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>