Verslaving in een relatie

Er bestaat een uitdrukking die van toepassing kan zijn op de beschrijving hoe het is om met een drugsverslaafde, bijvoorbeeld een alcoholist, samen te leven: de olifant in de huiskamer………..

Buitenstaanders zien de olifant in de huiskamer altijd helder en duidelijk, maar de persoon die met de olifant samenleeft heeft een antwoord die voor de buitenstaander moeilijk te begrijpen is: maar ik wist niet dat het een olifant was, ik dacht dat het een meubelstuk was, en hij stond er trouwens al toen ik er ging wonen.

Samenleven met een verslaafde persoon kan uitputtend zijn. De energie die de niet-verslaafde persoon in de relatie stopt staat in geen vergelijking tot de energie die de verslaafde partner er direct weer uithaalt. Deze persoon is namelijk alleen maar bezig met de verslaving, niet met de relatie. Hij heeft namelijk al een relatie: met zijn verslaving, en daar gaat al zijn energie naar toe.

Gelukkig beleven de meeste mensen een aha-moment wanneer ze eindelijk beseffen waar ze tegenop boksen. Voel je dan niet schuldig om ook naar dat aha-moment te handelen. Laat de verslaafde en de verslaving achter, het is niet aan jou de situatie te veranderen. Voel je niet schuldig en besef dat je geen relatie wilt met iemand die al een relatie heeft, die al zijn energie in die andere relatie stopt en die negentig procent van de tijd niet eens beseft dat jij bestaat.

Lees ook:Een verslaafde kan geen relatie hebben, die heeft hij namelijk al
Lees ook:Als de getrouwde man alleen thuis is, doet hij ineens weer vreselijk ‘vrijgezellig’
Lees ook:De 4 zaken die ten grondslag liggen aan alle relatie-sores
Lees ook:Vergeet je beautycase; neem een lelijke vriendin!
Lees ook:Stoppen met een relatie is voor de hersenen als stoppen met drugs

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Verslaving in een relatie

  1. Pingback: Slachtoffer van je eigen goedheid | Relatie

  2. sad

    Toch is het een heel verdrietig iets als je dat “aha” moment ineens beseft. Dat kan ik jullie wel vertellen. Persoonlijk vind ik verslaafde mensen de meest egoistische ondankbare mensen die ik ken. Enige troost: ze beseffen niet wat ze hun partner eo omgeving aandoen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>