Vreemd(ge)gaan? De SGP denkt met u mee!

De Staatkundig Gereformeerde Partij bindt opnieuw de strijd aan met vreemdgaan.

Een grote campagne moet waarschuwen voor de ontwrichtende werking.

Kees van der Staaij kan de reclame-uitingen van de diverse overspel-websites niet aanzien. Tijd voor actie dus.

Op billboards moeten straks reclames te lezen zijn ‘voor trouw in relaties’. Gekoppeld aan een website voor adviezen om relaties ‘te verfrissen en te versterken.

Ook in Frankrijk is een discussie. De daar bekendste overspel-website Gleeden.com staat binnenkort voor de rechter, na een klacht van de Associations Familiales Catholiques.

“Het afkeuren van overspel in het huwelijk is een politiek taboe, terwijl overspel zo veel kinderen en relaties beschadigt”, meldde van der Staaij maandagavond aan tafel bij swinger Jeroen Pauw.

De vrees van de SGP is niet helemaal ongegrond, denkt Jan Latten, hoogleraar demografie van de Universiteit van Amsterdam. “Trouw zijn staat tegenwoordig meer onder druk”, zegt hij in het Algemeen Dagblad vandaag.

Langetermijnonderzoek ontbreekt, maar veeg enquêtes op een hoop en je komt tot een gemiddelde van een kwart van de mannen én vrouwen die wel eens vreemdgaan.

Hoeveel huwelijken daardoor stranden, is onbekend. Al is er een voorzichtige indicatie dat bij 40% van de echtscheidingen een derde in het spel.

Daarnaast is er veel veranderd. Nog maar de helft van Nederland is gelovig, dus een groot deel houdt zich niet meer aan huwelijkse trouw louter omdat de kerk dat voorschrijft. Het huwelijk als hoeksteen van de samenleving heette dat in de vorige eeuw.

“Genieten van het leven geldt nu als belangrijkste waarde”, aldus Jan Latten over de YOLO-metaliteit anno nu. “Mensen dicteren hun eigen moraal. En de welvaart is groter dan vroeger. Dat heeft het effect dat mensen soms voor hun individuele, vaak spannende, uiting van geluk kiezen.”

Ook de emancipatie speelt een rol. Vrouwen werken meer, zijn financieel onafhankelijker ‘en zien dus meer mannen zien dan alleen maar de SRV-man’

“Relaties en mores worden bepaald naar de tijdgeest en dat verschuift enigszins. Of dat moreel verwerpelijk is, moet ieder voor zich weten”, vindt Latten.

Hoeveel waarde hecht je nog aan elkaars JA-woord en handtekening? Wat dat betreft hebben de Staatkundig Gereformeerden absoluut een punt. “Beloof het dan niet!”, zeg ik altijd. Ook dat is een keuze.

Niet de SRV, maar ‘De SGP denkt met u mee!’

Lees ook:SGP: ‘Je bent een rund als je met je relatie stunt’
Lees ook:SGP tegen overspel: ‘Bemin je gezin’
Lees ook:Net als bij sigaretten en drank een waarschuwing voor overspel-sites
Lees ook:‘Reclames voor overspel-websites vormen bom onder huwelijken’
Lees ook:Vreemdgaan is een zeer persoonlijke kwestie, vindt ook de staatssecretaris

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>