Daderprofiel van de vreemdganger

Vorige week publiceerden we hier bij relatie.blog over een aantal onderzoeken, die allemaal draaiden om welke mensen aan overspel doen.

Maar de grootste groep bestaat uit mensen die jarenlang trouw geweest zijn: 10, 20 jaar. De meesten zijn géén recidivisten.

Ze zijn en blijven monogaam in hun waarden, maar op een dag gaan ze een lijn over en worden ze ontrouw in hun gedrag……

Aldus de in Amerika wonende en werkende seksuologe Esther Perel. Na het succes van haar boek ‘Erotische Intelligentie’, stort zij zich nu op ‘The State of Affairs.’, meldt dagblad TROUW.

Vreemdgaan draait niet alleen om de seks, zegt Perel, die wekelijks zo’n 20 stellen in therapie heeft. De overspelige verlangens zijn vaak veelomvattender.

“Mensen zijn ontrouw omdat ze een seksualiteit willen waarin ze hun innerlijk leven kunnen uitdrukken, omdat ze gelukkig willen zijn, omdat ze zich jong, begerig, begeerd en levendig willen voelen.”

Ze willen hun partner niet verlaten, maar ze willen wel verlaten wie ze zelf geworden zijn, ontdekte de seksuologe.

Binnen hun huwelijk zijn mensen vaak vastgepind in functies en rollen: als kostwinner, moeder, vader en goede, verantwoordelijke burgers. Terwijl een nieuwe minnaar kan uitnodigen tot innerlijke verandering of tot hernieuwd contact met wie ze vroeger waren. “Een affaire is voor velen een plek om wild of autonoom te zijn.”

Het is dat wilde, vitale, autonome deel van zichzelf waarnaar overspeligen vooral verlangen, aldus Perel. “Dikwijls zoeken ze in een affaire niet een ander, maar een ander zelf. Ze willen hun partner niet verlaten, maar ze willen wel verlaten wie ze zelf geworden zijn.”

Lees ook:‘Héél weinig mensen durven vragen wat seks betekent voor hun partner’
Lees ook:Hoe houden we de seksvlam brandend in een lange relatie?
Lees ook:Is er nog een huwelijk na overspel?
Lees ook:Vrouwen gaan vreemd met een vriend, mannen met een collega
Lees ook:Vrouwen zijn vergevingsgezinder na vreemdgaan dan mannen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>