Overspel met stereotypes: de secretaresse en de tuinman

We kennen allemaal de stereotypes wel van het overspel.

Hij heeft inmiddels carrière gemaakt en een secretaresse, met wie hij de verkoopcijfers niet aan de vergadertafel doorneemt.

Of zij verveelt zich stierlijk omdat manlief zo druk is met z’n werk en huurt voor maanden een tuinman in, omdat de hele buitenboel weleens vernieuwd moet worden.

Resultaat: beslagen ramen van het tuinhuis.

Je denkt bij jezelf: dat overkomt mij niet of dat is meer iets voor series als ‘Desperate Housewifes’ of ‘Gooische Vrouwen’. Mis Poes! Die stereotypes zijn juist levensgevaarlijk……

Dat beweert echtscheidingsadvocate Marilyn Stowe van de Huffington Post. De 10 partijen waarmee ‘typisch’ wordt vreemdgegaan zijn:

1. De sporttrain(st)er
Ze zijn jong, fit en het is hun baan om je tevreden te houden met hun geleverde diensten. Ze steunen je in moeilijke tijden, motiveren je om steeds een stapje verder te gaan en stuwen je zo naar ongekende hoogtes. Met al die endorfines in je lijf, voel je je de koning(in) en dat wordt geprojecteerd op wie je dan bijstaat. De vonk plus de affaire zijn daar.

2. De collega
Een klassieker en het is duidelijk waarom: je spendeert soms meer tijd op je werk dan je er wakker thuis bent. Er is altijd wel iemand waar je goed mee opschiet, waar je je hart bij kunt luchten of die je gewoon spannend vindt. Tel daarbij op een gezamenlijke klus met een deadline, veel overuren en de ontlading na het harde werken resulteert niet zelden in meer dan een drankje.

3. De barman /-vrouw
Een vakantieliefde is er letterlijk en figuurlijk ‘even tussenuit’ zijn. En heel logisch: ver van huis, in je eentje iets drinken en het eindigt ermee dat de barman of barvrouw de psycholoog van dienst is en meer van dat. Een kleurrijk lichtpuntje in je grijze bestaan, een verstrooiing op een plek waar thuis even vergeten is.

4. De werkman
Zeker omdat zij het vaakst thuis is om de tuinman of de loodgieter te ontvangen en aan het werk te houden. Al zijn het heus niet alleen desperate huisvrouwen die vallen voor de man die het zwembad komt aanleggen, ook carrièrevrouwen zijn niet zelden gecharmeerd van een man die weet hoe hij zijn handen moet gebruiken.

5. Het jonkie
De klassieker voor mannen: die vallen voor jonge, blonde, strakke meiden, maar met de huidige cougar-trend is het ook zeker wat voor vrouwen. Al kiezen zij hier meestal voor als tijdelijke troostjongen na een echtscheiding. Ook hier is de aantrekkingskracht duidelijk: ze zijn jonger, energieker, virieler, slanker en bieden een totaal ander leven dan waar je zojuist vandaan komt. Als zo’n jonkie voor jou valt, is dat een enorme boost. Je voelt je weer aantrekkelijk, zelfverzekerd en de wereld ligt aan je voeten, als toen je 25 was.

6. De partner van je beste vriend(in)
Ook een cliché en alweer vaker realiteit dan we denken. Het is ‘iets dat je niet doet’ en tegelijk is het niet zo gek dat vrienden, waarmee je vaak liefde voor films, eten, reizen en andere interesses deelt, ook dezelfde smaak hebben voor partners. Een glaasje teveel na een dinertje en samen afruimen kan dan ineens een andere dimensie krijgen. Of wat start als bezorgdheid voor de vriend(in), wordt een vertrouwenspersoon, een boezemvriend(in), een verliefdheid. Dat je ertegen moet vechten, maakt het nog verleidelijker en de ontlading des te groter.

7. De oude vlam
De oude vlam is degene die opduikt in een ‘wat als’-fantasie. Het gebeurt op school-reünies, maar met de moderne communicatiemiddelen gaan mensen veelal ook bewust op zoek. Digitaal is het gemakkelijker om het contact te hernieuwen en het bijbehorende vuurtje te doen knetteren. Het begint onschuldig, maar dat is het niet voor lang.

8. De lotgenoot
Een treinramp of een kettingbotsing die je allebei overleefde, die lift waar je samen vastzat of de persoon die op hetzelfde moment chemotherapie onderging. Zij weten echt wat je hebt meegemaakt, omdat ze er ook waren. Dat schept een band. En niet onbelangrijk: in tijden van doodsangst werkt 1 biologisch mechanisme altijd, namelijk verliefdheid. De gedeelde gebeurtenis, de steun die je aan elkaar hebt en de biologie doen hun werk.

9. De kloon
Je hebt genoeg van de irritante gewoontes van je partner en deze scharrel doet je ogen oplichten en kijkt nog tegen jou op ook. Blijkt dat hij of zij als 2 druppels water op die partner lijkt, maar dan vaak zoveel jaren jonger en/of natuurlijk verser. Het laat overduidelijk zien dat mensen gewoontedieren zijn, die vaker vastzitten in een patroon of type dan ze willen weten.

10. De overkant
Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Daardoor lijkt een nieuwe relatie een gemakkelijke uitweg uit het geploeter, de wrevel en de irritatie van een huwelijk, waar de klad in zit. In1 klap zijn alle zorgen en problemen van de baan, als je naar die ander overstapt. Tot ook deze relatie serieus wordt, routine begint te vertonen en de spanning eraf gaat. Dan is er altijd wel weer een ander gazonnetje dat groener oogt…….

Lees ook:Relaties op werkvloer verstandig?
Lees ook:Hij komt, hij komt: de prins op ‘t witte paard!
Lees ook:Samen de ‘buitenlandse droom’ volgen: wat doet dat met de relatie?
Lees ook:Midlife crisis
Lees ook:Tips om het samen gezellig te hebben en te houden tijdens de vakantie

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>