Jaloerse partners zijn zelf de grootste vreemdgangers

Reeds eerder schreven we hier dat het spreekwoord ‘Zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten‘ zeer van toepassing is op geliefden, vertrouwen en hun trouw naar elkaar.

Mannen en vrouwen die van binnen onzeker zijn en geplaagd worden door het groene monster der jaloezie zijn zelf de grootste overspeligen……….

Zo blijkt uit onderzoek door de University of Florida, die 200 pasgetrouwde paren 4 jaar bleven volgen.

De psychologen lieten hen vragenlijsten invullen, die polsten naar de soort gevoelens voor hun partner en hoe (on)zeker ze zich voelden in hun relatie.

Daaruit komt naar voren dat degenen die erg afhankelijk zijn van hun partner en last hebben van verlatingsangst, vaker zelf vreemdgaan. En dat geldt ook voor de vrouwen en mannen die dachten dat hij of zij zelf bedrogen zou worden.

Kinderen die opgroeien bij ouders met een stabiele relatie ontwikkelen zelf ook een zekerder relatiestijl en vertrouwen later hun partner ook meer. Deze mensen maken van hun eigen welzijn een prioriteit.

Wie onzeker is in de liefde is ofwel angstig om verlaten te worden of stelt zich zodanig onafhankelijk op, om te vermijden gekwetst te worden in de liefde.

Onderzoeksleidster Michelle Russell concludeert dat wie bang is om gedumpt te worden, vaker zelf bedriegt en bedrogen wordt, en zich ook afhankelijker opstelt in een relatie.

Bindingsangst vormt zo een bedreiging voor de intimiteit, waardoor partners juist op zoek gaan naar een ander. Dat geldt niet voor de andere vorm van een onzekere relatiestijl: een grotere onafhankelijkheid. Zelfstandige mensen plegen juist nauwelijks overspel.

Lees ook:Nederlandse man is niet modebewust en heeft vrouwlief nodig voor kledingkeuze
Lees ook:‘Knuffelhormoon’ oxytocine zorgt voor liefde zonder roze bril
Lees ook:Bedrogen worden en de ander de schuld geven is fnuikend
Lees ook:Vrouwen met een fraaie partner zijn vaak onzeker over zichzelf
Lees ook:Krijgt jouw partner het password van je computer?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>