Vrouwen zorgen met promiscue gedrag voor gezonder nageslacht

Er is enorm veel te doen over overspel. Wanneer ga je vreemd, is je relatie daarmee direct voorbij en/of wanneer is het wel getolereerd?

De natuur zelf heeft op al deze zaken zo haar eigen antwoord.

Omdat de meeste mensen niet verder van hun ouderlijk huis gaan dan een straal van zo’n 40 kilometer is er natuurlijk kans op inteelt.

Hoe promiscuër vrouwen zijn, des te beter dat is voor het nageslacht………….

Een recente wetenschappelijke studie van de universiteit van East Anglia suggereert dat bij populaties waar veel inteelt is, vrouwtjes promiscue worden om sperma van genetische niet-overeenstemmende mannen uit te sluiten.

Daartoe bestudeerden de wetsnschappers een soort kever en daaruit blijkt dat de kans op bevruchting even groot is, of de vrouwtjes nou met 1 of met 5 mannetjes paren. Maar wanneer ze dezelfde tests bij een populatie met inteelt deden, was de kans dat het nageslacht overleefde gehalveerd.

Polyandrie, waarbij de eicellen van een vrouw bevrucht worden door meerdere vaders, is de norm bij de meeste dierensoorten, van chimpansees tot aan kippen. Katten-eigenaren kennen dit fenomeen ook: de krolse poes wordt door meerdere katers bevrucht en dat resulteert in een bont gekleurd mandje met kittens.

Dit bewijst dat vrouwelijke diersoorten over mechanismen beschikken waardoor ze het genetisch meest geschikte sperma kunnen filteren en ze zo een meer levensvatbaar nageslacht kunnen produceren. Inteelt brengt promiscuïteit teweeg. Na 15 generaties gaan vrouwtjes vaker en met meer verschillende mannetjes te paren.

Professor Matthew Gage licht toe: “Het is nog niet duidelijk hoe vrouwen het geschiktste sperma filteren. Ze kunnen de beste zaadcellen ‘laten winnen’ of ze kunnen er ook voor kiezen te paren met mannen die het minste verwantschap met haarzelf vertonen. We denken dat de eicellen verantwoordelijk zijn voor dit proces. Want de vrouwtjes paren vaak met de meeste mannetjes die ze ontmoeten, maar slechts een klein deel van het sperma waarmee ze geïnsemineerd worden, staat garant voor bevruchting.”

Lees ook:Polygame mannen hebben sneller zaad
Lees ook:Weinig vrouwen in de buurt maakt mannen monogaam en huiselijk
Lees ook:Monogamie maakt de mens intelligent en minder eenzaam
Lees ook:Mannen: jullie zijn toch nog niet overbodig!
Lees ook:Mensen-mannen zijn bijna overbodig

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>