De argumenten voor overspel

Overspel plegen of het overwegen is een heftig mentaal proces. Alles weeg je af, of althans, je denkt dat je dat doet. Allemaal om te rechtvaardigen dat je het gaat doen, want je kunt niet anders.

De aantrekkingskracht van de ander is te groot, daar ben je eenvoudigweg niet tegen opgewassen. Of speelt er iets anders?Verveling in je huidige relatie kan niet genoeg zijn om je eigen partner te belazeren, daar moet wel iets ernstigers voor aan de knikker zijn. Woede op je partner is een betere. Hij of zij verdient straf en de ultieme straf is natuurlijk dat jij niet meer van hem of haar bent. Want jij staat tijdens de overweging tot overspel in het middelpunt, alles draait om jou. Dus je draait mee met je eigen redenen, smoesjes, verhalen en seksuele verlangens. Er komt een verhaal in je hoofd dat alles verklaart: je jeugd, je school, je relaties, alles heeft in het teken gestaan van de ontmoeting met deze ene ander. Waar je mee naar bed moet. Dus dat doe je dan ook.

En dan? Dan valt het tegen. De seks is slecht, de afronding naatje of de afdronk smerig. Of je eigen partner komt erachter en is zo verdrietig dat je wakker wordt en denkt: waar ben ik mee bezig geweest? Of, en dat is nog erger: je wilt meer van de vreemdeling(e) en het hek is van de dam. Dan sla je een kruisje en zeg je: het had zo moeten zijn. En daar ga je de heksenketel van de verbroken relatie in. Van dat verhaaltje is intussen niet veel meer over. Maar er is altijd nog tijd voor nieuwe verhaaltjes. Weet je nog hoe het zat?

Lees ook:SGP tegen overspel: ‘Bemin je gezin’
Lees ook:Fantaseren
Lees ook:Wat is erger: overspel of verliefd worden op een ander?
Lees ook:Is er nog een huwelijk na overspel?
Lees ook:Hoe is het nu met jou en je buitenlandse vakantieliefje?

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “De argumenten voor overspel

 1. Hanny

  Mijn man heeft laatst een onderzoek ondergaan met een leugendetector bij een praktijk in Markelo (zie link naar website). De achtergrond hiervan was dat ik hem al enige jaren verdacht van een geheime relatie en overspel met een collegaatje. Ik heb hem echter nooit op feiten kunnen betrappen. onze relatie kwam hierdoor erg onder spanning te staaan. Nu heeft hij afgelopen november aangegeven zo niet verder te willen. Hij wilde bewijs leveren dat hij “clean” was en had zich aangemeld voor een leugendetectie onderzoek.

  Hieruit bleek dat hun relatie weliswaar vriendschappelijk was, maar dat het nooit tot intimiteiten is gekomen. Inmiddels hebben we veel goede gesprekken samen gevoerd en merken dat het met onze relatie weer langzamerhand beter gaat.

  Ik kan het iedereen aanraden zo’n test. Het is heel lastig om op een andere manier je veronderstelde verdenkingen “hard”te maken. Goed dat deze mogelijkheid er is.

    /   Reply  / 
  1. Robin

   Beste Hanny,

   wat een kanjer van een kerel om jou gerust te stellen m.b.t je angsten. Hij hecht schijnbaar zeer aan zijn relatie met jou, immers wil hij de twistpunten hoe dan ook uit de weg ruimen. Vrij drastische maatregelen!!. Aangenomen kan worden dat de huidige tests toch wel goed betrouwbaar zijn.

     /   Reply  / 
  2. Dirkje van Bennekom

   Hallo Hanny
   Dank voor je eerlijke reacties op mijn blog. Persoonlijk vind ik een leugendetector nogal ver gaan. Ik ben meer van ‘als je mekaar niet meer vertrouwen kan, waar blijf je dan?’ en een goede dialoog. Toch vind ik ~net als Robin~ het heel moedig dat jouw man aan de detector ging en dat jullie daar rust van hebben gekregen. Ik zal binnenkort een blog wijden aan dit fenomeen.
   Groet van Dirkje

     /   Reply  / 
   1. Hanny

    Dag Dirkje en Robin,

    Bedankt voor je commentaar. Mijn man is inderdaad een lieverd en een grote Kei! Vertrouwen is inderdaad een noodzaak in een relatie, maar als je “gek” wordt van insinuaties en beschuldigingen uit je omgeving, dan ga je er onderdoor. Nu kan ik iedereen confronteren met de fantastische stap van mijn man en dat ze zich in het vervolg beter stil kunnen houden. Ik ben benieuwd naar je blog.
    Groetjes van Hanny.

      /   Reply  / 
    1. Dirkje van Bennekom

     Hoi Hanny. Tja, de omgeving: wat naar voor je! Schrap ze uit je adressenboekje en van de WC-kalender.
     Ik ken ook het omgekeerde. Dan wist de hele omgeving dat een man een minnares had en de officiële echtgenote werd ‘gespaard’. Ook gek. Afijn: er valt nog genoeg over te schrijven dus. Groet aan je man! Dirkje

       /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>