‘Kloof tussen vrouwen onderling is groter dan die tussen man en vrouw’

Tegenover iedere carrièrevrouw staan 4 vrouwen die zich schikken naar het traditionele rollenpatroon, concludeerde de Britse econome Alison Wolf al in 2013 in haar boek ‘De XX-factor’. Door vrouwen als 1 groep met mannen te vergelijken in plaats van met elkaar, ontstaat een vertekend beeld en het risico dat lageropgeleide vrouwen uit het oog verloren worden. De verschillen tussen hoogopgeleide mannen en vrouwen worden kleiner, maar de verschillen tussen vrouwen onderling groeien juist.

Dat geldt ook in Nederland zegt zegt SCP-onderzoeker Anne Roeters vandaag in TROUW. Van de laagopgeleide vrouwen is maar 27% financieel zelfstandig, terwijl 71% van de hoogopgeleide vrouwen op eigen kracht rond kan komen. Toch wordt er vaak in algemene termen over vrouwen gesproken, zoals dat de helft in haar eigen behoeftes kan voorzien.

Die kloof wordt in de toekomst nog groter, vreest arbeidseconoom en emancipatiedeskundige Joop Schippers, doordat hoogopgeleiden vaak samen gaan wonen en er op die wijze rijke koppels (en later gezinnen) ontstaan en minima-gezinnen.

Lees ook:Mannen schatten zichzelf intelligenter in dan vrouwen
Lees ook:Hoogopgeleiden zuipen (te-)veel
Lees ook:Exclusieve datingservice voor hoogopgeleide hoofdstedelingen
Lees ook:Verschillen tussen man en vrouw tot nu toe onderschat
Lees ook:Kunnen een man en een vrouw ook ‘gewoon’ vrienden zijn? Deel VI

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>