Elkaar de schuld geven in een relatie is ‘dodelijk’

We doen het allemaal weleens: de schuld eerst bij de ander leggen als er iets rots gebeurt. Ook in relaties komt dit veel voor. Meestal niet reëel, maar ook niet zo verstandig, zegt de Amerikaanse relatietherapeut Carl Alasko in Psychologie Magazine.

Je kent het wel: je hebt haast, wil nog snel even koffie opdrinken, vervolgens laat je de kop uit je handen glippen en voor je het weet sta je te schreeuwen tegen je partner dat het zijn schuld is. Als hij niet zo laat was thuisgekomen had jij beter geslapen en had je nu nog schone kleren gehad.

Volgens Carl Alasko is het zoeken naar een schuldige een automatisme, dat als voordeel heeft dat je niet naar je eigen aandeel hoeft te kijken. In het geval van een misdrijf is dat logisch, maar in een relatie kan het gevaarlijk zijn.

Jij beschuldigt je partner, die in de verdediging schiet en jou weer van iets beschuldigt. De truc is om te proberen dit soort situaties positief oplossend te benaderen. Dus niet: mijn partner is een sloddervos die nooit de vaatwasser uitruimt, maar: hij heeft het heel druk op zijn werk en is waarschijnlijk daarom vergeten de vaatwasser uit te ruimen.

Lees ook:Is de bruiloft een feestje? Nou, niet dus!
Lees ook:Bevat jullie relatie deze 7 succes-factoren?
Lees ook:In 2050 heeft niemand nog seks voor een baby
Lees ook:Voormalig naaktmodel heeft sinds gisteren een Zweedse kroon op heur hoofd
Lees ook:Partner krijgt de schuld van aanlaten apparaten thuis

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>