Een zwangere vrouw is vaak de weg kwijt

PregnantZwangerschapdementie hoorde ik het laatst noemen. Onder invloed van grote hoeveelheden hormonen, werkt het brein van een vrouw die in verwachting is, anders dan anders. En daarbij is ze zowel figuurlijk als letterlijk wat vaker van haar padje. Zo blijkt uit onderzoek van Medical Center Hamburg-Eppendorf, waarover is gepubliceerd in  Neurobiology of Learning and Memory.

30 zwangere en 30 niet zwangere vrouwen kregen een route te zien met 4 kruispunten. Op elk daarvan stonden op 2 hoeken 2 herkenningspunten. Zodra de vrouwen de route gezien hadden, moesten ze deze uitstippelen, vanaf diverse startpunten. De in blijde verwachting zijnde vrouwen presteerden aanzienlijk slechter, wanneer ze de route vanaf hetzelfde startpunt moesten doen. Wanneer ze de route vanaf een ander beginpunt moesten uitstippelen, presteerden beide groepen even goed.

2 maanden na de bevalling ondergingen de zwangeren een MRI-scan en tevens de vrouwen uit de contrôlegroep. Daaruit bleek dat de hersenen van vrouwen die recent gebaard hadden anders in elkaar zitten. Zo is het hersenvolume van zwangeren in het deel dat een rol speelt bij het navigeren, kleiner.

Uit een eerdere studie kwam reeds naar voren dat de grote hoeveelheden oestrogeen, die vrijkomen tijdens de zwangerschap, van invloed zijn op de navigatie-vaardigheden van dieren. Mogelijk om de (aanstaande) moeder beter in staat te stellen om voedsel te vinden en na zo’n zoektocht ook haar jongen weer terug te kunnen vinden. Het is voor het eerst dat onderzocht is welk effect de zwangerschap op de navigatie-vaardigheden van mensen heeft.

Lees ook:Oeps, zwangere vrouwen zijn brokkenmakers op de weg
Lees ook:‘Help, mijn man heeft zwangerschapskwaaltjes!’
Lees ook:Als je niet ontbijt tijdens zwangerschap, krijg je eerder een meisje
Lees ook:Zwanger is het nieuwe sexy
Lees ook:Zo gek: (a.s.) vaders hebben minder seks

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>