Het geheim van gezond 100 worden ligt in een klein Italiaanse dorpje

De Italiaanse plaats Acciaroli heet ook wel ‘het dorp van de eeuwelingen. Feit is dat in dit dorpje ten zuiden van Napels ruim 10% van de inwoners 100 + is. Maar oud zijn is tot daar aan toe; je goed voelen is minstens zo belangrijk en Acciaroliaanse eeuwelingen hebben dat.

Uiteraard heeft de wetenschap zich er ook op gestort. Want lang en lekker leven is (bijna) iedereens droom. Onderzoekers van de universiteiten van San Diego en Rome postgevat onderwierpen de krasse knarren aan bloed- en DNA-testen en nog een heleboel cardiologische en neurologische tests. 81 van de 700 inwoners van Acciaroli zijn 100 jaar of ouder. 80 van hen namen deel aan het onderzoek.

Opvallend: geen van hen lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Ook hartaandoeningen komen er nauwelijks voor. Volgens de wetenschappers uit San Diego valt dat te verklaren door een zogenaamde ‘biomarker’ die de mensen van Acciaroli bijna niet hebben. Het zou gaan om adrenomedulline, een stofje dat de bloedvaten opent. En het ontbreken ervan lijkt juist een gunstige invloed te hebben op de ‘microcirculatie’, de bloedcirculatie in de fijne haarvaten. Deze Italiaanse eeuwelingen bezitten daarnaast tevens nog bepaalde kleine moleculen die een gunstige invloed zouden kunnen hebben op de levensduur.

Uiteraard werd er ook nauwkeurig ekeken naar de voedingsgewoontes. Decennia geleden al werd in dezelfde regio onderzoek gedaan naar het zogenoemde mediterrane dieet. Ze eten veel vis, groenten (vaak uit eigen) moestuin en vlees van hun eigen kippen. Daarnaast consumeren ze ook grote hoeveelheden rozemarijn, een kruid dat gunstig werkt op de hersencapaciteit.

Al met al maakt het dat deze ouderen actief zijn en blijven tot bijna aan hun dood. Na enig doorvragen bleek dat ook tussen de lakens zo te zijn. “Zolang een man in staat is om een zak graan op zijn schouders te dragen, is hij ook in staat tot seks”, aldus een 94-jarige Acciaroliaanse

Hoewel de uitleg niet het ‘Ei van Columbus’ is, blijft het een feit dat vrouwen in Acciaroli gemiddeld 85 jaar worden, en mannen verrassend genoeg zelfs nog ouder, gemiddeld 92. Op basis van hun levenswijze, willen de wetenschappers nu een soort schema opstellen waarin verslag wordt gedaan welk type voeding, lichaamsbeweging, sociaal leven aan de basis liggen van een lang en gezond leven. Daartoe wordt nu in de buurt van ‘het dorp der eeuwelingen’ een studiecentrum opgericht dat full-time op zoek gaat naar ‘het geheim’.

Uiteraard is de wetenschap die onderzoekt hoe het verouderingsproces van de mens vertraagd, dan wel helemaal stopgezet kan worden, er eentje die veel aandacht krijgt. Een paar weken gelden was in VPRO’s Zomergasten Prof. Dr. Dr. Andrea Maier te gast. Zij is zowel aan het AMC als aan de universiteit van Melbourne verbonden en 1 van de weinige ‘ouderdomsexperts’ op deze wereld. En dat terwijl ze zelf nog maar 38 jaar is.

Hieronder wat korte fragmenten uit het avondvullende programma. De bewuste complete aflevering vindt u hier in de player van de NPO. 

Lees ook:Met een TV aan het bed heb je dubbel zo vaak seks!
Lees ook:Vrouw beboet nadat ze echtgenote van haar minnaar inlichtte
Lees ook:Onze grote liefde is vaak zwaar behaard
Lees ook:Kerstshoppende mannen: Italianen royaal, Duitsers krenterig en Britten besluiteloos
Lees ook:100 jaar speelgoed geschiedenis

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>