Mannen met baarden willen graag opvallen

De geichtsbeharing bij mannen is onderhevig aan mode. Op dit moment heeft een echte hipster een baard en die lijken steeds groter te worden.

Ze willen er vooral onafhankelijkheid, originaliteit en kracht mee uitstralen.

Maar de diepere reden is een tikje minder stoer…..

Zo blijkt uit onderzoek aan de University of Western Australia.

Vanuit de historie is bepaald dat mannen de neiging hebben om baardhaar te laten groeien wanneer ze zich bedreigd voelen door seksegenoten.

Baarden zijn dan ook evolutionair gezien een krampachtige poging om agressief en dominant over te komen.

De Australische onderzoekers bestudeerden 154 soorten primaten verspreid over 45 generaties en ontdekten dat in grote gemeenschappen waar verschillende soorten samenleefden en er weinig plek was voor individuele erkenning, de mannen effectief vaker dit soort versieringen hadden zoals opvallende wangen of een grote neus.

Flamboyante versieringen leverden een voordeel op voor mannelijke primaten in complexe sociale samenlevingen. Ze zouden zich makkelijker kunnen verdedigen en agressiever en gevaarlijker overkomen. Competitie tussen mannelijke primaten onderling zou overigens nog een sterkere reden zijn voor de ontwikkeling van die kenmerken dan het versieren van een vrouwtje.

Deze conclusie zou kunnen verklaren waarom mannen in een grote stad de behoefte voelen om te concurreren met andere mannen door een baard te laten staan,  om zich te onderscheiden van de andere mannen in de grote boze wereld. Mannen met baarden lijken agressiever en dominanter, ook al zijn ze dat misschien niet.

“In het geval van mensen, gelden ook tatoeages, sierraden en opvallende kleding als manieren om boven de middenmoot uit te stijgen,” voegen de wetenschappers eraan toe.

Lees ook:Baarden Porno
Lees ook:Baardmannen scoren niet bij vrouwen, maar wel bij mannen
Lees ook:Baard- en snor-mansen zijn vaker seksisten en vreemdgangers
Lees ook:Heren, scheren met die hap: vrouwen hebben het wel gehad met baarden!
Lees ook:Zijn baard is een penicilline-kwekerij

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>