Herken de narcist! (met 1 directe vraag)

Mannen die veel over zichzelf melden op sociale media en daar ook veel selfies bij posten, scoren dikwijls (niet verrassend)  hoger op de schalen van narcisme en psychopathie.

Wanneer ze hun foto’s ook nog eens bewerken, scoren ze vooral hoger op narcisme en zelfobjectivering, wat aangeeft dat ze bovenal veel waarde hechten aan hun uiterlijk.

Zo blijkt uit onderzoek door Ohio State University onder 2200 mensen van allerlei leeftijden, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Een relatie met een man die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis is bijna zo goed als onmogelijk, volgens de mensen die dat kunnen weten. Maar het goede nieuws is dat ze kunnen worden herkend aan hun eerlijke antwoord op de vraag in hoeverre ze akkoord gaan met de stelling ‘ik ben een narcist’ op een schaal van 1 tot 7. Deze zichzelf boven alles uittillende mensen zijn namelijk geneigd om het toe te geven.

De resultaten van de simpele test bleken in grote mate overeen te komen met de uitkomsten van de Narcissistic Personality Inventory (NPI), een lijst van 40 vragen die in de Verenigde Staten vaak wordt gebruikt om narcisme op persoonlijkheidsstoornis vast te stellen.

Volgens onderzoeker Brad Busman is de zogenoemde Single Item Narcism Scale (SINS), die maar uit 1 vraag bestaat, ook bruikbaar. “Mensen die narcistisch zijn aangelegd zijn bijna trots op dat feit”, verklaart hij op de nieuwssite van Ohio State University. ”Je kunt ze een directe vraag stellen, omdat ze het niet als een negatieve eigenschap zien. Ze geloven dat ze superieur zijn aan anderen en hebben er geen moeite mee om daar publiekelijk voor uit te komen.”

Narcisme heeft volgens Bushman overigens niet alleen negatieve gevolgen. Mensen die er hoog op scoren zijn over het algemeen positiever ingesteld en lopen minder risico om in een depressie te raken.

Daar tegenover staat dat narcisme vaak leidt tot gevoelens van boosheid, schaamte en angsten. Ook hebben deze personen moeite met het onderhouden van relaties. ”Social media zijn absoluut gerelateerd aan narcisme”, verklaart Bushman in The Washington Post. “In dit digitale tijdperk kan iedereen zichzelf presenteren aan de wereld, daardoor wordt narcisme een groter probleem.”

Voorts heeft Psychologie Today nog 10 kenmerken opgesteld voor anderen uit de omgeving, om te herkennen dat iemand een echte narcist is.
1. Een goede prater
2. Een continuë onderbreker
3. Lak aan regels, want die zijn voor anderen
4. Lak aan gevoelens en meningen van anderen
5. Oorzaak/gevolg in hun voordeel omdraaien. ‘Ik ben dat vergeten, omdat JIJ me er niet aan herinnerde’
6. Imago: beter dan de rest willen zijn en zich iets aanmeten
7. Meer recht dan anderen, de wereld draait om hem
8. Charme en charisma: goed in overtuigen
9. Zodra het niet meer nodig is, laat hij personen weer net zo makkelijk vallen
10. Slecht tegen kritiek kunnen en ook snel beledigd c.q. boos zijn.

Sommige narcissen vervallen daardoor zelfs in ~meestal~ geestelijk geweld. Ze willen dat de ander zich inferieur voelt, zodat zij er bovenuit blijven steken.

Lees ook:Mannen zijn vaker narcisten dan vrouwen
Lees ook:Mensen verdenken hun partner veel te snel van narcisme
Lees ook:Vrouwen denken zichzelf ‘dik en lelijk’
Lees ook:Mannen gaan aan ijdelheid ten onder. Vrouwen niet
Lees ook:Raar, maar waar: we hebben van onszelf geen idee hoe we eruit zien

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>