Drunkorexia: vrouwen eten niet, maar gaan zuipen

DrinkingWe schieten allemaal weleens uit de bocht met drank. Dat je ‘s ochtends weet dat je die laatste wijntjes niet had moeten nemen. Bij de meesten is dat gevoel de volgende dag wel voldoende om de volgende keer te matigen.

Echter: zo’n 5% van de vrouwen gaat nog een tandje verder. Zij skippen zelfs maaltijden om die calorieën te sparen voor de alcoholische versnaperingen. Drunkorexia wordt het fenomeen reeds genoemd

Zo blijkt uit onderzoek van het Britse Farmaceutisch bedrijf Lundbeck onder ruim 2000 mannen en vrouwen.

Voedingsdeskundige Fiona Hunter waarschuwt dat deze trend niet zonder gevaar is. “Eten inruilen voor alcohol is nooit een goed idee. Drank bevat veel calorieën, maar dat zijn lege: dat wil zeggen dat ze geen enkele voedingswaarde bevatten. Voedsel inruilen voor alcohol maakt dat je lichaam te weinig essentiële vitaminen en mineralen opneemt, wat tot een tekort kan leiden en op lange termijn gezondheidsproblemen oplevert.”

Hoewel in Europa geijverd wordt om het aantal calorieën per portie ook op de etiketten van alcoholhoudende dranken te zetten, kan het voor mensen met drunkoraxia juist negatief werken, aldus psychiater Adrienne Key uit. “Mensen die nog niet gegeten hebben zullen zeggen: ‘ik spaar die calorieën voor een paar glazen wijn’. Een foute en ongezonde manier om controle over je eetpatroon te krijgen, die helaas steeds vaker voorkomt.”

Eerder moe, sneller dronken, haaruitval: dat zijn symptomen van drunk-orexia. Het fenomeen is vooral populair onder vrouwelijke studenten. In het weekend veel uit en die uitspattingen moeten doordeweeks gecompenseerd worden met diëten of zelfs vasten.

In Nederland zijn nog geen cijfers over hoe vaak deze eetstoornis voorkomt. Drunkorexia valt onder ‘eetstoornis niet anderszins omschreven’. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid vallen ongeveer 150.000 mensen in deze categorie. Daarnaast is het extra schadelijk voor de gezondheid. Voedsel vertraagt namelijk de opname van alcohol. Met een lege maag heeft de alcohol dus veel meer effect; je kunt makkelijker bewusteloos raken of een alcoholvergiftiging krijgen.

Lees ook:Helft jonge vrouwen heeft liever grote cupmaat dan groot IQ
Lees ook:De koelkasten koppelaar
Lees ook:De bierbuik komt niet van bier, maar hoort wel bij mannen
Lees ook:Knuffelen tegen anorexia
Lees ook:Een man aan tafel is stukken beter voor de lijn dan een vrouw

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>