Je eigen stem bepaalt je stemming

Het stemgeluid van mensen heeft grote invloed op hun eigen humeur. Wanneer we naar een aangepaste, vrolijkere versie van onze eigen stem luisteren, verbetert de stemming.

Mogelijk kan het manipuleren van ‘the tone of voice’ zelfs helpen bij de behandeling van depressies…….

Zo blijkt uit Japans / Frans onderzoek, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

109 proefpersonen lazen een kort verhaal van de Japanse schrijver Haruki Murakami voor, terwijl ze een koptelefoon droegen. Hun stem werd opgevangen met een microfoon en direct vervormd, zodat ze vriendelijker, droeviger of angstiger klonken.

De aangepaste versies van de stemgeluiden werden rechtstreeks afgespeeld door de koptelefoon, zodat de deelnemers hun vervormde stem zonder vertraging hoorden.

De meesten hadden gek genoeg niet in de gaten dat hun stem werd gemanipuleerd, wel veranderde hun stemming. Zo verbeterde die als er kunstmatig werd opgevrolijkt door de toonhoogte op te schroeven.

“De relatie tussen expressies en het ervaren van emoties wordt al langer onderzocht”, aldus hoofdonderzoeker Petter Johansson op nieuwssite EurekAlert. “Dit is het eerste bewijs dat stemgeluid een direct effect heeft op emotionele ervaringen.”

De wetenschappers hebben de software uit hun onderzoek gratis beschikbaar gesteld op internet, zodat iedereen de emoties in zijn eigen stemgeluid kan aanpassen. Volgens de wetenschappers kan het digitale platform in de toekomst mogelijk worden gebruikt bij behandelingen van mensen met een depressie.

Lees ook:Stemmen van slanke vrouwen worden na de overgang mannelijker
Lees ook:Waar mannen uit afleiden dat vrouwen menstrueren
Lees ook:Mannen met diepe stem hoeven minder vaak te vechten om een vrouw
Lees ook:Wat je stemgeluid allemaal verraadt
Lees ook:Mannen met lage stemmen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>