Waarom we baby’s en puppy’s wel ‘op kunnen vreten’

Om op te vreten: zo kunnen we reageren als we een schattige baby, oma of puppy zien.

Deze uitspraken zijn universeel en heten in vakjargon ‘schattige agressie’……

Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Yale, verschenen in het vakblad Psychological Science.

Onderzoekster Oriana Aragon en haar team onderzochten dit fenomeen. Uitspraken over ‘opeten’ en ‘doodknuffelen’ vallen onder de gemeenschappelijke noemer cute agression, wat inhoudt dat mensen intense emotionele ervaringen verwerken door er precies omgekeerd op te reageren, wat helpt om rustig te blijven.

Uit eerder onderzoek bleek dat nestgeur van een pasgeboren baby, maar ook van puppy’s het liefdeshormoon oxytocine aanmaken, waardoor met name vruchtbare vrouwen enorm ‘broeds’ kunnen worden.

In de eerste fase van de studie werden 143 proefpersonen bestudeerd terwijl ze 1. iemand na een lange tijd terugzien, 2. naar een feel good film kijken en 3. een baby vasthouden.

Ze werd duidelijk dat mensen die negatief of agressief reageren in de ene situatie, zich ook sneller van hun ‘gemene’ kant laten zien op andere emotionele momenten. Bijvoorbeeld: wie huilt als zijn kind afstudeert, zal ook graag in babywangen knijpen.

In de tweede fase van het onderzoek kregen 300 proefpersonen babyfoto’s te zien. Hoe schattiger de kindjes, hoe ‘agressiever’ de proefpersonen reageerden.

“Dit is een manier om emotionele pieken wat af te zwakken. Als mensen negatief reageren op een overvloed aan positieve gevoelens, dan brengen ze zichzelf weer in balans. Als er extremen ervaren worden, raakt het lichaam in de war en corrigeert het zich”, Aragon.

Er zijn ook enkele andere situaties die bewijzen dat omgekeerde reacties ons in balans trachten te krijgen. Wie kent er niet het fenomeen van giechelen op een begrafenis en huilen op een huwelijk, terwijl het andersom zou moeten zijn.

Lees ook:Emotionele chantage
Lees ook:Mannen reageren op auto’s zoals vrouwen op baby’s
Lees ook:Een stabiele relatie maakt stressbestendiger
Lees ook:Halfnaakte vrouwen zien we als een object, niet als een persoon
Lees ook:Botox of laat maar hangen?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>