Waarom vrouwen niet doodgaan na de overgang

Monogamie is niet iets wat ingebakken zit in onze menselijke aard, maar is een soort van ‘de beste van vele kwaden‘.

Wetenschappers hebben dit vanuit de evolutie verklaard, omdat het voor de overleving van de mens zinvol was.

Als de man ging jagen en de vrouw van voedsel voorzag, kon zij in ruil daarvoor hem de vader van haar kinderen laten zijn………..

Eind 90′er jaren kwam Kristin Hawkes na bestudering van de Hazda-stam in Tanzania met de grootmoeder-theorie. Deze kon verklaren waarom wij mensen zo oud worden. Met name vrouwen die toch pakembeet vanaf hun 45ste niet meer vruchtbaar zijn, terwijl hun mannelijke leeftijdgenoten dit wel zijn.

Maar in de hypothese van Hawkins is dit juist gunstig, omdat de vrouwen na de overgang ook voor de kinderen kunnen zorgen. Iets wat nu opnieuw veel te zien is met al die babysittende babyboomers.

En doordat de dochters van deze behulpzame oma’s meer kinderen konden krijgen, kwamen hun genen steeds vaker in de populatie voor en nam de algehele levensduur van mensen toe.

Kristen Hawkes van de Universiteit van Utah en haar collega’s beschrijven in het tijdschrift PNAS hun nieuwste research. Daarin wordt aangetoond dat de verhouding tussen vruchtbare mannen en vruchtbare vrouwen veranderde tijdens de evolutie.

De wetenschappers gebruikten 30 computersimulaties waarin ze een miljoen jaar evolutie nabootsten zonder de aanwezige hulp van oma en 30 met een oma. De verhouding veranderde van 77 vruchtbare mannen per 100 vruchtbare vrouwen naar 156 vruchtbare mannen per 100 vruchtbare vrouwen. Een logisch gevolg bij het ouder worden van de mens, omdat mannen hun hele leven vruchtbaar blijven. De uiteindelijke verhoudingen komen overeen met de gegevens van echt bestaande jagers-verzamelaars, zoals de Paraguayaanse Ache-stam en de Tanzaniaanse Hazda.

Doordat er veel meer vruchtbare mannen zijn dan vruchtbare vrouwen, was het zaak dat mannen zodra ze een vrouw hadden, deze vrouw beschermden tegen de competitie en een zogenoemde ‘pair bond’ vormden. ”Een unieke en blijvende verbintenis tussen een man en een vrouw,” legt Hawkes uit. Voila, daar is ie: de monogamie. “Het beschermen van de partner is een betere strategie voor mannen dan het zoeken van een aanvullende partner, omdat er zoveel mannelijke concurrentie is.” Het verklaart tevens waarom mannen de neiging hebben om op jongere vrouwen te vallen.

Lees ook:De mens neigt naar overspel, maar wordt opgevoed met monogamie
Lees ook:Het monogame huwelijk is een levensverzekering
Lees ook:Mannen met even grote wijs- als ringvinger zijn het aardigste
Lees ook:Gedwongen monogamie maakt nageslacht dommer
Lees ook:Vrouwen ruiken hun liefdesrivales op afstand

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>