Einzelgängers emotioneel stukken intelligenter dan groepsdieren

Alleen zijn is een status quo. Sommigen vinden het heerlijk, anderen krijgen er de bibbers van. Eenzaamheid is immers een emotie.

Echter: mensen die zich op regelmatige basis eenzaam en niet bij de groep betrokken voelen, zijn leukere en empathischer wezens dan al het kuddevee….

Zo blijkt uit onderzoek van Elaine Cheung & Wendi Gardner van de Northwestern University, die gepubliceerd werd in het vakmagazine Journal of Experimental Psychology.

Zij vroegen de deelnemers om zich een moment voor de geest te halen waarop ze zich buitengesloten voelden en eveneens een neutrale herinnering, zoals een bezoek aan het warenhuis.

Nadien werd gevraagd hoe ze een boze of droevige vriend zouden opmonteren. Cheung en Gardner ontdekten dat de mensen die zich het sociaal geïsoleerde moment voor de geest haalden, zich beter konden inleven in hun vriend en meer moeite deden om die te troosten of een oplossing te vinden.

In de tweede studie moesten de proefpersonen de rol aannemen van een sollicitantencoach. Daarbij moesten sommigen herinneringen ophalen aan een moment waarop ze zich uitgesloten voelden, terwijl anderen juist terugdachten aan een moment waarop ze zich net erg opgenomen voelden in de groep.

Vervolgens werkten alle deelnemers één op één met de sollicitanten. Degenen met hun uitgesloten herinnering deden het beter als coach. De sollicitanten voelden zich bij hen immers energieker en gave aan hun mentoren aardiger te vinden dan die in de andere groep.

Een derde experiment vroeg diezelfde proefpersonen om brieven te schrijven naar online penvrienden. Zij die zich uitgesloten hadden gevoeld, werden sympathieker bevonden.

“Hoewel de deelnemers geen specifieke instructies hadden ontvangen om rekening te houden met de emoties van de anderen, zagen we dat de deelnemers die zich uitgesloten voelden meer moeite deden om de emoties van de ander te begrijpen en daarop in te spelen en ook sneller sympathiek werden gevonden,” aldus de auteurs.

Moeilijkheden maken dus dat mensen zich beter kunnen inleven in een ander en proberen te helpen.

Mensen die zich vaker uitgesloten voelen hebben dus een grotere emotionele intelligentie dan zij die zich altijd omgeven met vrienden en bekenden.

Lees ook:Geluk moet je niet zoeken, laat het jou vinden
Lees ook:Hoe groot moet de diamant zijn om een vrouw te bevredigen?
Lees ook:Roddelen: dat zouden we vaker moeten doen!
Lees ook:Gaydar bestaat niet
Lees ook:Doe aan ‘kwalitijd’ samen met een bevriend stel

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>