Vrouwen die geen moeder werden: het verschil tussen gewild en ongewild

Anno 2015 is moeder worden niet meer zo vanzelfsprekend. Meer en meer vrouwen krijgen geen kinderen. Onder hen zijn er 2 groepen die erg van elkaar verschillen.

Van alle Vlaamse vrouwen tussen 35 en 45 jaar is 1 op de 10 een OK-vrouw: Ongewild Kinderloos.

Zij voelen zich in vergelijking met moeders vaker minderwaardig en liegen soms over hun situatie………..

Dat blijkt uit een enquête van iVOX in opdracht van de Vlaamse krant De Morgen onder 1000 vrouwen tussen 35 en 45 jaar.

Ruim de helft van de kinderloze vrouwen koos daar bewust voor en is er blij mee. 44% heeft een bijna even sterke kinderwens als moeders, maar bleef kinderloos. De belangrijkste reden: ze liepen de juiste partner niet tijdig tegen het lijf (51%). Minder dan de helft heeft momenteel een partner. De helft van de ongewild kinderloze vrouwen heeft haar droom om moeder te worden opgeborgen.

De impact op het gevoelsleven is echter schadelijk. Meer dan een kwart van deze ongewild kinderloze vrouwen voelt zich ‘abnormaal in onze samenleving’, dubbel zoveel als de bewust kinderloze vrouwen. Eenderde voelt zich minderwaardig ten opzichte van moeders.

Zich moeten verantwoorden blijkt de grootste frustratie (56%), maar ook gesprekken over kinderen liggen lastig. 1 op de 3 voelt zich ongemakkelijk bij gesprekken over kinderen, 1 op de 5 liegt weleens over de redenen waarom ze kinderloos zijn.

Vooroordelen blijken dan ook een realiteit. 13% van de moeders oordeelt dat kinderloze vrouwen van hun leeftijd raar zijn. 66% van de moeders ziet de carrière als belangrijkste reden waarom leeftijdsgenotes geen kinderen hebben. In werkelijkheid is dat bij een absolute minderheid (1,6%) het geval.

Waar de bewust kinderlozen zich minder lijken aan te trekken van die commentaren, is de situatie voor hun ongewild kinderloze vrouwen vaak pijnlijk. “Zij kunnen op weinig begrip rekenen omdat hun verlies niet concreet tastbaar is. Zeker als ze ook geen partner hebben, krijgen ze een dubbele opdoffer en gaan ze vaak door een rouwfase”, aldus psychoanalyticus Stijn Vanheule van de Universiteit Gent.

Lees het artikel bij DE MORGEN

Lees ook:Hoogopgeleide vrouwen en laagopgeleide mannen het vaakst kinderloos
Lees ook:Vrouwen die veel kinderen baren worden ouder
Lees ook:Vooral vrouwen tweede leg
Lees ook:Moeders van jonge kinderen slapen slecht, vaders niet
Lees ook:Bewuste kinderloosheid is niet egoïstisch of zielig

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>