Stabiele liefde maakt gelukkiger dan carrière of gezinsleven

Geozndheid is het allerbelangrijkste aspect voor ons geluk. Dat hebben we maar ten dele in de hand.

Daarna volgt een gelukkig huwelijk, nog voor veel geld, het krijgen van een kind of religieuze gevoelens……

Zo blijkt uit een langlopende studie naar het welzijn van het Britten, onder 160.000 inwoners.

Zij moesten aangeven hoe gelukkig en hoe angstig ze zich per dag voelden op een schaal van 1 tot 10. Mensen met een slechte gezondheid waren 2,4 punten minder tevreden, scoorden 2,6 punten minder qua geluk en voelden zich 2,0 punten minder betekenisvol voor de maatschappij. Deze mensen waren ook vaak angstiger.

Wonen in landelijke gebieden, religie, een fijn huis en een goede gezondheid verbeteren het geluksgevoel. Alleen wonen in een arm gebied en een baan hebben die niet leuk is, treffen het welzijn hard. Getrouwde mensen zijn gelukkiger dan samenwoners en singles. Alleenstaanden scoorden qua geluk 0,4 % lager dan getrouwden. De scores waren nog lager bij mensen waarvan de partner overleden was. Ook waren zij vaker angstiger dan getrouwden.

Een ander verrassend resultaat is dat hoogopgeleiden meer stress hebben dan mensen die minder verdienen en minder ambitieus zijn. Managers zijn meer gespannen dan technici of werknemers met minder verantwoordelijkheid. Mensen zonder diploma voelden zich daarentegen wel vaker minderwaardig.

Ouders van jonge kinderen vinden vaker dat ze iets betekenisvol in hun leven doen dan kinderloze koppels. Ook blijkt dat geld niet gelukkig maakt. Mensen met een hoger inkomen waren tevredener noch gelukkiger en vinden ook niet dat ze meer betekenden voor de wereld.

Gepensioneerden tenslotte voelden zich het best qua welzijn, dit was zelfs hoger dan bij de werkenden die hun baan met plezier doen. Wie ongelukkig is met dagelijkse werkzaamheden scoort slechter qua welzijn.

Echtscheiden is het allerslechtste voor gezondheid en welzijn, nog schadelijker dan verweduwen. Niet alleen wordt daarmee de kwaliteit van leven en levensverwachting verminderd, maar ook dat van de eventuele kinderen.

Lees ook:Geld maakt een beetje gelukkig
Lees ook:Geluk moet je niet zoeken, laat het jou vinden
Lees ook:Mensen die een gelukkige tienertijd hadden, scheiden makkelijker
Lees ook:Afgewezen in de liefde? Neem een hond of kat!
Lees ook:Meer vrouwen dan mannen zeggen geen partner nodig te hebben

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>