Waardoor gelovige mensen minder aantrekkelijk lijken

Religieuze mensen hebben het moeilijker met het vinden van een partner dan ongelovigen.

In het geval dat zij buiten hun geloofsgemeenschap, kerk- en verenigingsleven zoeken tenminste.

Gelovige mensen worden namelijk als stijf, saai en niet fraai gezien, terwijl dit meestal helemaal niet het geval is.

Het is het ‘Ned Flanders-effect’.

Psychologen van de universiteit van Oxford, Maryland en Otago kwamen tot de conclusie dat de stereotypes die er in de Westerse wereld bestaan rond religieuzen ervoor zorgen dat ze als minder sexy worden bezien door niet-gelovigen.

De zogenaamde ‘religieuze homogamie’, namelijk de neiging van mensen om een relatie aan te gaan met iemand van hetzelfde geloof, wordt voor een deel bepaald door de vooroordelen van de maatschappij erbuiten.

Gebruikmakend van fictieve online datingprofielen kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat hoe religieuzer iemand overkomt, hoe meer een niet-gelovige van de veronderstelling uitgaat dat die persoon niet openstaat voor nieuwe inzichten en hoe minder aantrekkelijk hij of zij gevonden wordt.

“Het stereotype mag dan wel onjuist zijn, maar het bestaat én het heeft zeker invloed op onze samenleving”, aldus professor Jonathan Jong van de universiteit van Oxford.

“Vandaar dat we de vergelijking maken met Ned Flanders, de gelovige buurman uit ‘The Simpsons’. Hoewel vriendelijk wordt hij ook als stijf en intolerant afgeschilderd. Exact zoals de samenleving gelovige mensen beziet.”

Lees ook:Franse tongval is het meest sexy
Lees ook:Soa’s dwingen de mens tot monogamie
Lees ook:Sex-appeal
Lees ook:What’s in a name?
Lees ook:Afwijzing via Facebook net zo pijnlijk als afwijzing in dagelijks leven

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>