Samen naar de film gaan werkt als relatietherapie

In Denemarken wordt echtparen van overheidswege al de ‘kwaliteitstijd’ aanbevolen in de strijd tegen het hoge aantal echtscheidingen.

Elke vrijdag amuseren de kinderen zich vanaf 7 uur ‘s avonds een uur lang voor de televisie met Disneycartoons, terwijl ouders die tijd gebruiken om zich met elkaar te amuseren.

1 avond per week met elkaar op stap, een zogenaamde date-night, adviseert ook de Noorse regering haar inwoners en het lijkt het nieuwe adagium om een gezonde relatie te behouden.

Zo kan samen naar de film gaan, relatie-reddend werken…..

Dat blijkt ook uit onderzoek van de Universiteit van Rochester onder 174 pasgehuwde paren.

Wetenschapper Ronald Rogge verdeelde hen in 3 groepen. 1 groep werd met rust gelaten, 1 groep kreeg relatietherapie van de klassieke soort, en een derde groep moest een film bekijken en daarover napraten.

Op de lijst stonden onder meer films als ‘Two for the Road’, ‘Gone With the Wind’ en ‘Indecent Proposal’.

Na 3 jaar bleek dat 24% van de paren zonder therapie gescheiden was, terwijl van de groep die therapie volgde 11% uit elkaar was , evenveel als van de groep die samen films keken.

“Een film bekijken kan een stel helpen om zich te richten op hun relatie en zich te realiseren wat voor soort partner ze willen zijn’, aldus Rogge.

Ook psychiater Dirk De Wachter stuurt koppels regelmatig naar de film, vertelt op de Vlaamse Radio 1.

“Ik geef veel opdrachten om dingen samen te doen, naar de film gaan is één van de mogelijkheden. Ik heb geen list met pièces roses, ik laat mensen zelf kiezen welke film ze willen bekijken en nadien kijken of ze die goed vonden. Maar ik geef ook vaak de opdracht om een boek te lezen, muziek te beluisteren of een wandeling te maken. Non-verbale dingen die voorbij het rationele gaan, kunnen mensen opnieuw in verbinding brengen.”

Relatietherapeute Marike de Valk uit Nijmegen nuanceert de uitkomsten echter wel wat. “Het onderzoek betrof pas-getrouwde mensen en had tot doel om scheiding te voorkomen. Dat is iets anders dan al problemen hebben en daarvoor in relatietherapie gaan. Overigens geef ik óók opdrachten aan stellen om samen een film te kijken en dan ook te bespreken. Dat kan dat helpen om op een ontspannen manier met elkaar in gesprek te raken. Maar dat is iets anders dan relatietherapie 1 op 1 gelijkstellen aan samen een film kijken.”

Lees ook:Samen een film kijken = relatietherapie
Lees ook:Mannen gaan op een eerste date liefst naar bioscoop
Lees ook:Samenwonen en samen doen
Lees ook:Koukleumen kijken graag romantische komedies
Lees ook:‘Internetdaten is desastreus voor de liefde’

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Samen naar de film gaan werkt als relatietherapie

  1. Marike de Valk

    hallo Dirkje,

    De titel van bovenstaande post is uitdagend, maar komt niet overeen met de uitkomst van het onderzoek. Het onderzoek betrof pas-getrouwde mensen, en had tot doel om scheiding te voorkomen. Dat is iets anders dan al problemen hebben en daarvoor in relatietherapie gaan. Ik heb vorig jaar al een post over dit onderzoek geschreven: http://www.relatietherapie-nijmegen.nl/blog/category/film/
    Overigens geef ik óók opdrachten aan stellen om samen een film te kijken en dan ook te bespreken. Dat kan dat helpen om op een ontspannen manier met elkaar in gesprek te raken. Maar dat is iets anders dan relatietherapie 1 op 1 gelijkstellen aan samen een film kijken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>