Het geheim van een bestendige relatie: die bestáát!

De laatste 10 jaar is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar kortweg: verliefd-verloofd-getrouwd-gescheiden-nahuwelijk.

Uiteraard omdat de vraag steeds interessanter wordt waarom sommige paren het met zo lang samen uithouden, terwijl anderen, die aanvankelijk ‘match made in heaven’ waren, al snel weer sneuvelen.

Al die studies bij elkaar (meta-onderzoek)  lijken 1 belangrijk antwoord gevonden te hebben: dankbaarheid. Nee niet wegkilkken nu……

Amerikaanse psychologen vroegen 3 groepen vrijwilligers een dagboek bij te houden. Groep 1 kreeg de opdracht alle belangrijke gebeurtenissen in hun leven te noteren, groep 2 werd gevraagd te schrijven over alle problemen die ze waren tegen gekomen en groep 3 diende zich te richten op zaken waarvoor ze dankbaar waren.

Die laatste categorie bleek nou juist na 10 weken het meest optimistisch en tevreden over hun leven. Bovendien deden zij meer aan beweging en voelden zich (dientengevolge?) lichamelijk gezonder.

Enkele jaren later deed een psychologe van de universiteit van North Carolina datzelfde onderzoek over met stellen. Beide partners moesten in een dagboek bijhouden waarvoor ze hun partner dankbaar waren én welke vriendelijke gebaren ze vice versa deden.

Helaas bleven de positieve dingen in meer dan de helft van de gevallen onopgemerkt door de ander. Maar de belangrijkste vaststelling was dat op de dagen dat de partners mekaar wel dankbaarheid toonden, er direct meer verbondenheid en tevredenheid was en dit ook de dag erop nog doorwerkte.

Psychologe Amie Gordon van de universiteit van Californië ging nog verder met een reeks bijkomende onderzoeken. Telkens opnieuw kwam ze tot de conclusie dat hoe dankbaarder paren zich toonden, hoe meer kans er was dat hun relatie op lange termijn bleef werken.

Daarbij moet volgens haar wel aangetekend worden dat het niet voldoende is om met een gewoon dankwoord te reageren.

“Mijn definitie van dankbaarheid is niet alleen het op prijs stellen van wat je partner doet, maar vooral waarderen wie hij of zij is. Het gaat er niet alleen om dat bijvoorbeeld de kliko aan de weg staat, maar vooral om het feit dat je partner zo lief is eraan te denken dat jij er een hekel hebt dat te doen.”

Gordon ontekte tevens dat door je dankbaarheid te uiten, je actief nadenkt over de zorgende kwaliteiten van de ander. Dat leidt tot bewustwording en zorgt ervoor dat je ook leuker gaat worden naar hem of haar.

Het zijn dus echt ‘de kleine dingen die het doen’. Een positieve cirkel die in beweging blijft als je dankbaar bent, dit toont en positief reageert, bis bis. Gelukkig Nieuwjaar!

Lees ook:Gewaardeerde partners zijn gelukkige partners
Lees ook:Slapen als relatietherapie: heerlijk!
Lees ook:Slaapkwaliteit kan relatie maken of kraken
Lees ook:‘Knuffelhormoon’ oxytocine zorgt voor liefde zonder roze bril
Lees ook:‘In 5 minuten zie je of een stel bij elkaar blijft of niet’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>