1 tongzoen = uitwisseling van 80 miljoen bacteriën

Tongzoenen is goed voor het immuunsysteem, niet alleen voor de kleffe partners, maar ook voor de baby die zij wellicht gaan concipiëren.

Bij 1 tongzoen wisselen 80 miljoen bacteriën van eigenaar.

Hoe langer een stel bij elkaar is, hoe meer hun wederzijdse ‘mondflora’ op elkaar gaat lijken.

Dat schrijven onderzoekers van TNO en microbenmuseum Micropia in Artis in het tijdschrift Microbiome.

De onderzoekers verleidden 21 stelletjes die de dierentuin bezochten tot een tongzoen van 10 seconden.

Vóór en na de zoen namen de onderzoekers speeksel af. Ook schraapten zij de tongen van de deelnemers. Van deze monsters bepaalden ze de bacteriesamenstelling.

Op basis van de zoen vonden de onderzoekers geen grote verschillen. De verklaring daarvoor is dat de stellen al veel vaker gezoend hadden. De samenstelling van hun tongflora leek ook meer op elkaar dan die van twee vreemden. Mogelijk spelen daarbij ook andere factoren een rol, zoals voeding en het gebruik van dezelfde tandpasta.

De onderzoekers ontdekten wel dat het speeksel van partners, die niet lang voor het afnemen van het eerste monster nog gezoend hadden, meer op elkaar leek dan dat van partners die dat langer geleden hadden gedaan.

Om te berekenen hoeveel bacteriën er worden overgedragen, lieten de onderzoekers een van de twee partners een yoghurtdrankje drinken. Vervolgens keken ze of die bacteriën na de ‘french kiss’ in de mond van de partner terecht gekomen waren.

Dat bleek inderdaad het geval. Wanneer alle mondbacteriën zich even gemakkelijk laten overdragen als deze yoghurtbacteriën, verwisselen er zo’n 80 miljoen per zoen van eigenaar.

Dat is volgens Remco Kort van de NOASR meteen ook de evolutionaire reden van de french kiss. Dat betekent dat stellen die veel zoenen beter voorbereid zijn op gelijkaardige infecties en beter in staat zijn om hetzelfde voedsel te verteren.

En daarnaast is het goed tegen de ontwikkeling van allergieën. Te proper leven zorgt ervoor dat we niet genoeg met bacteriën in aanraking komen, en kussen brengt dit in evenwicht.

Lees ook:Eerste zoen is doorslaggevend voor relatie
Lees ook:Laat 20 wildvreemden met elkaar tongzoenen en dan krijg je dit!
Lees ook:Nat zoenen versterkt het immuunsysteem (ook van jullie toekomstige baby!)
Lees ook:In the US Navy: lesbisch zoenen!
Lees ook:Bijna alle singles kennen zoen-afknappers

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>