Waarom mensen-mannen maar beter monogaam kunnen zijn

De mens is één van de weinige zoogdieren die monogaam is, dus moet daar in de evolutie een goede reden voor zijn.

Wetenschappelijk magazine EOS zet in het nieuwe nummer de mogelijke theorieën op een rijtje.

Over wanneer de mens monogaam is werd, woedt onder wetenschappers nog steeds discussie.

Het zou kunnen dat onze oudste voorouders het al werden toen mannetjes die lager in de pikorde stonden, niet meer wilden vechten maar vrouwen probeerden te verleiden met voedsel………….

De vrouwen zouden deze ‘kostwinners’ verkozen hebben boven de vechtersbazen en op die manier ontstond een monogame relatie.

Andere antropologen beweren dat het een miljoen jaar later ontstond en stapsgewijs evolueerde. Eerst was de mens polygaam, maar omdat het waken over al die vrouwtjes en het vechten met al die rivalen zoveel energie kostte, bleek monogamie nog niet zo’n slechte manier om krachten te sparen.

Niet alleen over het wanneer, ook over het waarom zijn wetenschappers het nog steeds niet eens. Een eerste hypothese gaat uit van het feit dat vrouwen zich een steeds groter territorium gingen toe-eigenen, waardoor een man veel minder werk had met één vrouw. Hij hoefde dan op maar 1 territorium patrouilleren, waardoor hij minder risico liep gewond te raken en waardoor hij meer zekerheid kreeg dat zijn kinderen ook echt van hem waren.

Een tweede hypothese, die de eerste tegenspreekt, is dat rivaliserende mannen de kinderen van hun tegenstander doodden wanneer die laatste overwonnen of verstoten werd. Daardoor kreeg de winnaar de kans om zijn dna te verspreiden. Om hun kinderen te beschermen, zouden vrouwen dus 1 partner kiezen, die hun nageslacht kon verdedigen.

Een laatste aanname gaat ook uit van het kind: aangezien mensenbaby’s lang afhankelijk zijn en het grootbrengen ervan veel energie kost, zouden moeders de voorkeur geven aan vaders die een handje helpen. Als hij bij het gezin blijft en de baby draagt als de moeder naar voedsel zoekt, is de kans op overleven groter. En als de vader dicht bij zijn vrouw en kinderen blijft, zorgt dat eveneens voor een diepere emotionele (gezins)band.

Lees ook:Sexdrive mannen is oorzaak van alle strijd in de wereld
Lees ook:Mannen ruilen voedsel met vrouwen voor seks
Lees ook:Er is (veel) hoop voor minder knappe kerels!
Lees ook:Het monogame huwelijk is een levensverzekering
Lees ook:Scheiden doet …………. scheiden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>