Nieuwe generatie mannen heeft geen moeite met succesvolle vrouwen

Gisteren berichtten we reeds over het feit dat de mythe van succesvolle mannen met het zogenaamde ‘jonge domme blondje’ aan zijn zij een mythe is of in elk geval in de tegenwoordige maatschappij niet meer opgaat.

Steeds vaker hebben mensen van gelijke status, achtergrond, opleiding en inkomen een succesvolle relatie.

Grote verschuivingen in echtscheidingspatronen tonen aan dat er de nieuwe generatie jonge mannen niet bedreigend vindt als hun vriendin hoger opgeleid is.

Tot en met de jaren ’60 en ’70 gold het credo: ‘Gentlemen prefer blonds’. Een halve eeuw later weet de man eigenlijk veel beter dan zijn vader en grootvader wt hij wil.

Hij gaat niet voor beauty, maar voor brains. Niet voor een huisvrouw, maar voor zijn gelijke……..

Zo blijkt uit een studie van de University of Wisconsin onder duizenden huwelijken die gesloten werden tussen 1950 en 2004. Onderzoeksleider professor Christine Schwartz meldt als grootste verandering een verschuiving naar het egalitaire huwelijk.

Tot aan 1980 liepen huwelijken waarbij de vrouw hoger opgeleid was dan haar man eenderde meer risico op scheiding. Mannen die trouwden in de jaren ’90, vormden de eerste generatie die aangaf gelukkig te zijn met een vrouw die net zo of zelfs meer intelligent was dan hij.

Tegenwoordig heeft de situatie van de jaren ’50 zich omgekeerd. Huwelijken waarin beide partners een gelijk opleidingsniveau hebben, hebben meer kans van slagen dan die waarbij de man hoger is opgeleid.

De onderzoekers zagen zelfs een tendens dat huwelijken waarbij de vrouw hoger geschoold is dan de man nog wat stabieler zijn, dan de eerder genoemde egalitaire verbintenissen.

Daarbij geldt ook nog eens als voordeel dat met name de moeder haar ‘slimme genen’ doorgeeft aan haar kinderen.

Lees ook:Vrouwen steeds vaker hoger opgeleid dan hun partner
Lees ook:Steeds meer vrouwen verdienen meer dan hun man
Lees ook:George Clooney Effect: slim is het nieuwe sexy!
Lees ook:Mannen met veel kinderen leven langer
Lees ook:Waarom we zo graag trouwen met iemand die op ons lijkt

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>