Oude moeders worden ouder

Uit diverse onderzoeken was al duidelijk geworden dat zowel mannen als vrouwen die veel kinderen krijgen ouder worden.

Maar nu blijken ook de moderne vrouwen van nu, die op latere leeftijd moeder worden, in het voordeel te zijn qua levensverwachting……

Wanneer een vrouw na haar 33ste levensjaar voor het eerst moeder wordt, is de kans groter dat ze lang leeft, blijkt uit onderzoek van de Boston universiteit.

Ook geven oudere moeders belangrijke genen door, die de levens van hun (klein)kinderen kunnen verlengen, meldt Scientias.nl.

Het onderzoek van de wetenschappers is gebaseerd op het Long Life Family Study, waaraan 551 gezinnen mee. doen. Er werd geanalyseerd wanneer 462 vrouwen hun eerste kind kregen in samenhang met hun sterfdata.

Vrouwen die na hun 33ste moeder werden, hadden een 2x zo grote kans om 95 jaar te bereiken dan vrouwen die voor hun 29ste al gebraad hadden. Vrouwen die pas na hun 40ste een kind kregen, hadden zelfs een 4x zo grote kans om 100 te worden dan jongere moeders.

“Het voorplantingssysteem van de oudere moeders veroudert waarschijnlijk minder snel, omdat zij op latere leeftijd nog zwanger worden”, aldus onderzoekslieder Thomas Perls. “Mogelijk takelen ook andere delen van het lichaam minder snel af.”

Hoe oud een persoon wordt, is dus voor een deel genetisch bepaald. “Een vrouw met deze ‘goede’ genen is tevens langer vruchtbaar en produceert gemiddeld meer kinderen”, legt Perls uit. “Veel meer mensen zullen dus op een gegeven moment de goede genen bezitten.”

Is het slim om als vrouw te wachten met kinderen, omdat je dan langer leeft? Nee. “Het heeft geen zin om de zwangerschap uit te stellen, omdat al genetisch bepaald is hoe snel de interne klok tikt”, legt Perls uit.

Lees ook:Depressie wordt doorgegeven van moeders op dochters
Lees ook:Beetje inteelt kan geen kwaad
Lees ook:In jeugd misbruikte moeders baren vaker autistisch kind
Lees ook:Rijke vrouwen baren zonen, arme vrouwen krijgen dochters
Lees ook:Menopauze voorkomt ‘catfight’ tussen schoonmoeders en schoondochters

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>