Man en vrouw worden in de toekomst even oud

Vrouwen die in 2030 geboren worden, worden naar verwachting met ruim 85 jaar nog altijd ouder dan de mannen waarvan de levensverwachting dan 82,5 jaar is.

Maar de verschillen worden steeds kleiner.

Dat vrouwen in ons land over het algemeen ouder worden dan mannen zal dan snel verleden tijd zijn………

Dat voorspelt Theo van Tilburg, hoogleraar sociale gerontologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in METRO van vandaag.

Zowel mannen als vrouwen zullen in 2030 ouder worden dan in 2012, maar de levensverwachting van mannen stijgt met 4 jaar harder dan die van vrouwen, die naar verwachting 2 jaar ouder worden, zo blijkt uit een gisteren gepubliceerde prognose van het centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Volgens Van Tilburg is het slechts een kwestie van tijd voordat het gat gedicht is. “Uiteindelijk zal de levensverwachting van mannen en vrouwen gelijk zijn.”

Roken en stress zijn volgens hem belangrijke factoren waardoor het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen afneemt.

“Mannen zijn gezonder gaan leven”, zegt Van Tilburg. “Ze zijn minder gaan roken, terwijl het aantal vrouwen dat rookt in de afgelopen 20 jaar juist is toegenomen. Daarnaast is hartfalen een veelvoorkomende doodsoorzaak onder mannen. Vaak veroorzaakt door stress van het werk. Vrouwen hebben allerlei soorten nieuwe taken en functies gekregen, carrières die ook stress bezorgen. Vrouwen zijn eigenlijk steeds meer op mannen gaan lijken.”

Lees ook:Mannen gaan de vrouwen inhalen in het bejaardenhuis
Lees ook:Wereldwijd worden vrouwen 5 jaar ouder dan mannen
Lees ook:Dringen op de woningmarkt: steeds meer mensen wonen alleen
Lees ook:Vrouwen tobben elke dag 10 minuten over hun uiterlijk
Lees ook:Mannen krijgen nog steeds vaker kanker en dat ligt niet (alleen) aan roken en drinken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>