Knuffelen tegen anorexia

Oxytocine, bijgenaamd het knuffel hormoon, omdat het vrijkomt bij intimiteiten met partner of baby, kan mogelijk helpen bij de behandeling van anorexia.

Het vermindert de ongezonde obsessie met eten en zorgt ervoor dat patiënten minder gefixeerd zijn op schadelijke emoties,

Dat concluderen Britse en Zuid-Koreaanse wetenschappers.

Volgens hen kan een spray met deze stof binnen 2 of 3 jaar worden gebruikt als behandeling tegen de ziekte, indien grotere proeven slagen.

De hoop is dat het hormoon oxytocine helpt om een gezonde relatie met eten te krijgen en zo de kans op herstel te verhogen.

Het stofje, waar je je zo lekker bij gaat voelen, komt extra vrij tijdens intimiteiten, seks, bevallingen en borstvoeding en helpt tevens om sociale banden tussen mensen te versterken.

In een eerste experiment kregen 31 patiënten met anorexia en 33 gezonde vrouwen een neusspray met oxytocine of een placebo. Vervolgens werd hen gevraagd naar afbeelden van voedsel met veel of juist weinig calorieën en naar foto’s van mensen met verschillende figuren te kijken.

Tijdens het tweede experiment werd gekeken naar de reactie op gezichtsuitdrukkingen zoals angst, geluk en walging. Eerder onderzoek toonde aan dat mensen met een eetstoornis heftiger reageren op bedreigende blikken, maar na een behandeling met het hormoon bleken patiënten tijdens deze proef minder geneigd om boze blikken te vermijden.

Er zijn momenteel (nog) geen medicijnen tegen het levensbedreigende eetprobleem. Patiënten met anorexia nervosa proberen zo dun mogelijk te worden door de inname van voedsel drastisch te beperken, te braken, te laxeren en extreem te sporten. In ernstige gevallen heeft zelfs therapie weinig nut.

Er zijn eveneens een neussprays oxytocine in de maak die mannen ervan zou weerhouden om vreemd te gaan en ervoor zorgen dat paren minder ruzie maken.

Lees ook:Ook mannen lijden aan eetstoornissen
Lees ook:Oxytocine maakt liever tegen groepsgenoten en feller tegen buitenstaanders
Lees ook:Door dik en dun van elkaar houden: anorexia-meisje trouwt fastfood-verslaafde
Lees ook:Single blijven kan dodelijk aflopen
Lees ook:De aantrekkingskracht van de ‘bad boy’: medewerksters TBS-klinieken hebben relaties met patiënten

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>