Homoseksualiteit heeft de neiging erfelijk te zijn

Voor sommigen is het een opluchting. Anderen zien het juist als een soort van ‘ziekelijk stigma’ dat de wetenschap plakt op het voorhoofd van homoseksuele mannen en vrouwen.

Reeds eerder werd door onderzoek aangetoond dat de neiging om te vallen op iemand van het zelfde geslacht op een bepaald gen zit.

Een Amerikaans onderzoek zorgt voor nieuw bewijs rond de invloed van genen op de seksuele oriëntatie. Althans bij van mannen……….

Michael Bailey, psycholoog aan de Northwestern University van Illinois en zijn team hebben het DNA van 400 homo’s onderzocht.

Daaruit bleek dat minstens 2 chromosomen meebepalen of een man homo of hetero is. Een bepaald deel van het X-chromosoom, Xq28 genaamd, blijkt invloed op het seksuele gedrag van mannen te hebben. Daarnaast speelt ook een deel van het 8ste chromosoom een rol.

Volgens Bailey is het effect van deze chromosomen beperkt en variabel: niet alle mannen hadden hetzelfde erfelijk materiaal op de chromosomen. Hoewel de genen dus bijdragen aan de seksuele oriëntatie, zijn ze niet allesbepalend.

Andere factoren, waaronder bijvoorbeeld de hoeveelheid hormonen waaraan een baby wordt blootgesteld in de baarmoeder, zouden volgens Bailey een grotere rol spelen. “Maar het heeft sowieso niets met keuze te maken”, aldus Bailey.

De studie bevestigt bevindingen van een eerdere studie uit 1993 die voor heel wat controverse zorgde. Toen onderzocht Dean Hamer families van meer dan 100 homomannen.

Hij kwam toen tot de conclusie dat homoseksualiteit de neiging had erfelijk te zijn. Meer dan 10% van de broers van de homomannen die onderzocht werden, was zelf ook homo. Ook ooms en neven aan moeders zijde bleken vaker dan gemiddeld homoseksueel.

Lees ook:‘Homoseksualiteit is bij mannen genetisch bepaald’
Lees ook:Helft van de mensheid heeft homo-genen
Lees ook:Vlak voor hun eisprong zien vrouwen in 1 blik of een man he of ho is
Lees ook:Seks tussen mens en Neanderthaler was gezonde move
Lees ook:Ben je intelligent? Zeg maar ‘dankjewel mamma!’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>