Gedwongen monogamie maakt nageslacht dommer

Gedwongen monogamie maakt minder intelligent dan polygamie.

Althans bij fruitvliegjes en dat is meestal een voorteken van het gedrag van mensen.

Als zij zich enkele generaties lang monogaam voortplanten, is het leervermogen van de diertjes aangetast.

Zo blijkt uit onderzoek van van de Universiteit van Lausanne, waarover zij publiceren in ‘Proceedings of the Royal Society B.’

De monogame insecten leggen minder snel een verband tussen bepaalde geuren en gevaren. Ook hebben mannetjes moeite om een vruchtbaar vrouwtje te kiezen waarmee ze zich kunnen voortplanten.

De wetenschappers dwongen een groep fruitvliegjes tot monogamie door koppeltjes af te zonderen en te laten paren. Vervolgens onderwierpen ze de insecten uit deze groep aan een aantal testjes waarbij een vorm van (sociale) intelligentie werd gemeten.

De resultaten werden vergeleken met de prestaties van fruitvliegjes die in een natuurlijke, polygame omgeving waren verwekt.

De vliegjes werden bij het experiment voorbeeld geconfronteerd met verschillende vrouwtjes, waarvan er slechts ééntje vruchtbaar was.

De mannetjes uit de monogame groep benaderden vaak eerst één van de onvruchtbare vrouwtjes, terwijl hun concurrenten uit de polygame groep meteen op het vruchtbare diertje afgingen.

Verder probeerden de wetenschappers de fruitvliegjes te trainen om een specifieke geur te associëren met gevaar. Ze stopten de diertjes een aantal keren in een buis met parafine, die hard heen en weer werd geschud.

De polygame diertjes vertoonden al snel een angst voor de geur van parafine. De monogame fruitvliegjes ontwikkelden ook na hun ervaringen in de schuddende buis geen angst.

Het is volgens de wetenschappers nog onduidelijk waarom de polygamen een beter leervermogen ontwikkelen. Vervolgonderzoek is nodig om de bevindingen te verklaren.

Hoofdonderzoeker Brian Hollis vermoedt dat er ook bij andere diersoorten een relatie bestaat tussen seksuele omgangsvormen en de evolutie van leergedrag, mogelijk zelfs bij mensen.

“Deze bevindingen kunnen ons veel leren over hoe het er aan toegaat in de natuur en waarom wij de hersenen hebben die we hebben”, verklaart hij in de New York Times.

Lees ook:Polygame mannen hebben sneller zaad
Lees ook:Mannen: jullie zijn toch nog niet overbodig!
Lees ook:Ook ratten worden gruizig van lingerie en parfum
Lees ook:Met een man in de buurt worden vrouwen onder elkaar agressiever
Lees ook:Vrouwen die het met meerdere mannen doen zijn goed voor de mensheid

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>