Wrijf manlief knuffelhormoon in de neus en hij is vreemdganger af

Weleens gehoord van oxytocine? Het wordt ook wel knuffelhormoon of lovedrug genoemd en komt na de ‘rush’ van verliefdheid en seks vrij om tussen partners een warme band te kweken.

Ook pas bevallen vrouwen, maken veel van dit hormoon aan, zodat het de band met de baby verstevigt.

Bij mannen die vader zijn geworden, wordt meer oxytocine aangemaakt. Het blijkt zelfs dat een hoog percentage in het bloed de heren er van weerhoudt om vreemd te gaan……….

Dit blijkt uit onderzoek van René Hurlemann van de universiteit van Bonn.

Hij diende een deel van de proefpersonen met behulp van een neusspray oxytocine toe. Vervolgens werden ze benaderd door een vrouw die ze aantrekkelijk vonden. Wat bleek: de mannen die een vaste relatie hadden en oxytocine hadden toegediend gekregen, gaven aan dat ze zich ongemakkelijk voelden als de vrouw te dichtbij kwam. Op de vrijgezelle mannen, had het geen enkel effect.

Eerder wer al aangetoond dat gebonden mannen niet zo snel in de zogenaamde ‘eisprong-truc’ van vrouwen trappen, door het knuffelhormoon.

“Omdat oxytocine ervoor zorgt dat mensen meer vertrouwen krijgen in anderen, verwachtten we dat mannen de vrouw onder invloed van het hormoon dichterbij zouden laten komen, maar het tegenovergestelde gebeurde”, aldus Hurlemann.

Een wondermiddel dus? Nee, want oxytocine is een stofje met 2 gezichten. Eerder werd al aangetoond dat de stof agressieve gevoelens kan oproepen jegens buitenstaanders. Ook blijkt dat oxytocine zeker niet altijd warme gevoelens oproept aan de moeder.

Lees ook:Oxytocine maakt liever tegen groepsgenoten en feller tegen buitenstaanders
Lees ook:Oxytocine is niet alleen een lovedrug, maar heeft ook een duister kantje
Lees ook:Veel knuffelen maakt je man een monogame schat
Lees ook:Knuffelhormoon bestáát en werkt ook nog
Lees ook:Dronken van verliefdheid? Dat klopt!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>