Waarom partners soms oost indisch doof zijn voor elkaar

De stem van je geliefde herken je toch uit duizenden. In een lawaaiige ruimte of op een feest kun je haar of zijn stem er zo uitfilteren.

Het omgekeerde gebeurt echter ook. Zo zou het erg makkelijk zijn om een stem die je kent te negeren in het voordeel van een andere, onbekende stem.

Thuis ‘oost indisch doof’ zijn, is dus helemaal niet zo moeilijk……

Dat blijkt uit onderzoek van de Queen’s University onder getrouwde paren tussen de 44 en de 79 jaar oud, waarover is gepubliceerd in ‘Psychological Science’.

Aan hen werd gevraagd om instructies voor te lezen, waarvan geluidsopnames werden gemaakt. Nadien kreeg elke deelnemer een koptelefoon opgezet en luisterde hij of zij naar de opname van zijn of haar partner, die tegelijkertijd afgespeeld werd met de opname van een onbekende stem.

Soms werd gevraagd om te rapporteren wat hun partner had gezegd en dan weer moesten ze vertellen wat de onbekende stem te vertellen had.

De resultaten toonden dat er een duidelijk voordeel is bij het luisteren naar een bekende stem. De deelnemers waren veel accurater wanneer ze moesten luisteren naar de stem van hun partner dan naar die van een onbekende. De vertrouwde stem konden ze veel beter verstaan.

De accuraatheid veranderde ook niet als de deelnemers ouder werden: ze konden hun partner nog steeds veel beter verstaan. Maar bij het luisteren naar de onbekende stemmen speelde de leeftijd wel een rol. De deelnemers van middelbare leeftijd konden de onbekende stem vrij gemakkelijk volgen, zeker als die samen afgespeeld werd met de stem van hun partner.

“Dat wil zeggen dat deze volwassenen in staat waren om de herkenbare stemmen af te scheiden én te negeren, waardoor ze de onbekende stem beter hoorden”, legt dr. Johnsrude uit. Naarmate de proefpersonen ouder werden, bleek dit echter steeds moeilijker te zijn. “Voor hen is het moeilijker om een herkenbare stem te negeren”, aldus onderzoeksleider Ingrid Johnsrude.

Eerder onderzoek toonde al aan dat mannen een beter gehoor hebben meegekregen van Moeder Natuur (voor de jacht), maar dat zij tevens vaker ‘selectief doof’ zijn dan vrouwen.

Lees ook:Zware mannenstemmen maken indruk op vrouwen
Lees ook:Vrouwen herkennen hun liefdes-rivales aan stemgeluid
Lees ook:Hoge vrouwenstemmen en lage mannenstemmen voorspellen overspel
Lees ook:Mannen met lage stemmen
Lees ook:Mannenstem is indicatie voor zijn kracht

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>