Veel knuffelen maakt je man een monogame schat

Oxytocine wordt ook wel liefdeshormoon, bindingshormoon of knuffelhormoon genoemd.

Als mannen er veel van aanmaken en naar foto’s van hun partner kijken, wordt het beloningscentrum in hun hersenen bijzonder sterk gestimuleerd.

Dat vergroot de aantrekkingskracht van de partner en versterkt de romantische band.

Bij het zien van vrouwelijke kennissen heeft oxytocine dat effect niet……

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bonn, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De wetenschappers lieten 40 heteroseksuele mannen afwisselend kijken naar een foto van hun partner en foto’s van andere vrouwen. Soms kregen ze van tevoren oxytocine toegediend, soms een placebo.

Terwijl ze de foto’s van de vrouwen bestudeerden, werd ook hun hersenactiviteit in kaart gebracht.

“Als de mannen oxytocine kregen toegediend in plaats van een placebo, werd het beloningssysteem in hun brein erg actief als ze naar hun partner keken”, aldus hoofdonderzoeker Dirk Scheele. “Ze vonden hun partner daardoor een stuk aantrekkelijker dan andere vrouwen.”

De extra dosis oxytocine had opvallend genoeg alleen effect als de mannen hun geliefden bekeken. Wanneer ze foto’s kregen te zien van vrouwelijke collega’s of kennissen werd hun beloningssysteem niet actiever.

Oxytocine wordt normaal gesproken op een natuurlijke manier aangemaakt in het brein. De productie neemt toe als mensen verliefd zijn. Dit maakt mensen zich als één van de weinige zoogdieren op 1 partner te focussen.

Het onderzoek is nog te kleinschalig en te eenvoudig van opzet om definitieve conclusies te trekken. Maar volgens onderzoeker René Hurlemann verklaren de resultaten monogaam gedrag van mannen op een logische manier.

“Je zou verwachten dat mensen, en vooral mannen, ervoor kiezen om hun genen zo veel mogelijk te verspreiden”, verklaart onderzoeker René Hurlemann in de L.A. Times. “We geloven dat we nu een mechanisme hebben gevonden dat kan verklaren waarom het gunstig is voor mannen om een romantische relatie aan te gaan.”

De werking van oxytocine zou volgens Hurlemann ook liefdesverdriet verklaren. “Omdat er na een scheiding van geliefden geen oxytocine meer wordt aangemaakt in het brein, wordt het beloningssysteem niet meer gestimuleerd. Daardoor treden er ontwenningsverschijnselen op.”

Lees ook:Knuffelhormoon bestáát en werkt ook nog
Lees ook:Wrijf manlief knuffelhormoon in de neus en hij is vreemdganger af
Lees ook:Oxytocine maakt liever tegen groepsgenoten en feller tegen buitenstaanders
Lees ook:Liefde vermindert pijn aanzienlijk
Lees ook:Als je straalverliefd bent word je niet straalbezopen!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>