Mensen verdenken hun partner veel te snel van narcisme

Niet iedereen die een behoorlijk zelfverzekerd leven leidt en een dito uitstraling heeft behoort tot het type narcist.

Bij het Fonds Psychische Gezondheid kloppen steeds vaker bezorgde mensen aan, die hun geliefde van narcisme verdenken…….

Volgens Baer Jonkers, psycholoog van het fonds, wordt de term steeds gemakkelijker en vaker gebruikt.

Om de groeiende behoefte aan informatie over narcisme het hoofd te bieden staat vanaf vandaag een speciale test online, waarmee je narcistische kenmerken kunt herkennen. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft iemand die ijdel, egocentrisch of arrogant is helemaal niet een narcistische persoonlijkheidsstoornis te hebben.

Narcisme is volgens Jonkers iets anders dan een onhebbelijkheid. “Het gaat om een ernstige psychiatrische stoornis. Dan moet er echt wel wat aan de hand zijn. Narcisten hebben continu bewondering van anderen nodig, maken zichzelf groter dan de ander en rivaliseren of kwetsen als dit in het gedrang komt. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis ziet het zelf meestal niet eens als probleem, maar de omgeving ervaart dat vaak wel zo. Het zijn dan ook vaak familieleden of vrienden die op zoek gaan naar informatie.”

Er zijn geen duidelijke cijfers bekend van het aantal mensen met een officiële diagnose ‘narcistische persoonlijkheidsstoornis’. Het ziektebeeld is ook niet altijd even duidelijk zegt Jonkers. “De uiteindelijke diagnose kan alleen door een specialist zoals een psychotherapeut of psychiater worden gesteld.”

Lees ook:Niet alleen als partner, maar ook als ouder is de narcist een ramp
Lees ook:Herken de narcist! (met 1 directe vraag)
Lees ook:Mannen zijn vaker narcisten dan vrouwen
Lees ook:Doe ‘The Dutch Kiss’ en je bent helemaal hip!
Lees ook:Partners van kankerpatiënten zitten zelf ook vaak bij de dokter

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>