Dringen op de woningmarkt: steeds meer mensen wonen alleen

Blije singles, sneue singles, gescheiden mensen, verweduwden en de zogenaamde LAT’ters. Allemaal persoonlijke omstandigheden, waarbij je alleen huist.

Nederland krijgt er de komende jaren nog veel meer bij. Tot 2025 zal het aantal alleenwonenden groeien van 2,8 naar 3,3 miljoen en in 2060 telt ons land naar verwachting 3,8 miljoen alleenhuizers.

Dat betekent dat dan 44% van de huishoudens uit 1 persoon zal bestaan; nu is het al 37%………..

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De belangrijkste oorzaak vormt vergrijzing: meer ouderen betekent meer weduwen en weduwnaars. Wel schuift de leeftijd waarop men verweduwd raakt geleidelijk iets op door de stijgende levensverwachting.

De afgelopen decennia is het gebruikelijk geworden dat een jongere eerst een tijd alleen woont voor te gaan samenwonen. Verder eindigen meer relaties in een scheiding. Hierdoor zijn er ook steeds meer alleenstaanden onder mensen van jonge en middelbare leeftijd.

Het aantal paren houdt niettemin de overhand, voorspelt het CBS. De statistici rekenen op 4,3 miljoen stellen in 2025, 150.000 meer dan begin dit jaar. Zij zullen door de bank genomen wel iets minder vaak kinderen bij hen in huis hebben.

Momenteel zijn er 2 miljoen paren met thuiswonende kinderen en 2,2 miljoen zonder. Volgens de prognose zal het aantal paren met kroost in huis in 2025 met 80.000 zijn geslonken. Ook dat is een gevolg van de vergrijzing, stelt het statistiekbureau. Het aantal eenoudergezinnen gaat in deze periode wel licht stijgen tot 540.000.

De komende 12 jaar zal het totale aantal huishoudens in Nederland naar verwachting met 630.000 toenemen tot 8,2 miljoen. Deze groei van 50.000 per jaar is iets minder dan die over de afgelopen 12 jaar. In 2060 telt Nederland voor zover dat nu voorzien kan worden 8,6 miljoen huishoudens, aldus het CBS.

Lees ook:Single-legioen groeit met een miljoen
Lees ook:Bijna 34.000 Nederlandse kinderen betrokken bij echtscheiding in 2012
Lees ook:Italianen trouwen nog nauwelijks
Lees ook:Kom op 20′ers: Nederlanders maken te weinig baby’s
Lees ook:Gooische vrouwen (en mannen) zijn i.d.d. de rijkste Nederlanders

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>