Kinderloze mannen ongelukkiger dan kinderloze vrouwen

Hoewel bij vruchtbaarheid en ogelijk zwanger worden meestal wordt uit gegaan van de kinderwens van de vrouw, blijkt de vervulling daarvan haast nog belangrijker voor mannen.

Waar vrouwen bezig zijn met hun persoonlijke wens en biologische klok, ervaren mannen meer druk van de omgeving…….

Robin Hadley van de Keele University ondervroeg 27 kinderloze mannen en 81 kinderloze vrouwen tussen de 20 en 60 jaar.

Van de mannen gaf 59% aan dat ze kinderen wilden tegenover 63% van de vrouwen. Verrassend is echter dat de helft van de mannen met een onvervulde kinderwens zich afgezonderd en van vrouwen had ‘slechts’ 27% het gevoel dat ze er niet bij horen.

Eén kwart van de mannen gaf bovendien toe dat ze boos waren, tegenover 18% bij de vrouwen.

Maar er spelen ook nog andere emoties. 56% van de heren voelde zich verdrietig zonder kinderen, dat bij vrouwen zonder kids 43% was.

Qua schuldgevoelens domineren de vrouwen. Terwijl van de ondervraagde heren niemand aangaf zich schuldig te voelen dat ze geen kinderen hadden, staken schuldgevoelens bij 16% van de vrouwen de kop op.

De reden voor de kinderwens verschilt ook. De kinderloze vrouwen verwezen bijvoorbeeld voornamelijk naar hun persoonlijke wens en de biologische klok die tikt, terwijl mannen zich veel sterker laten beïnvloeden door hun omgeving. Zo voelden zij een veel grotere culturele, maatschappelijke en familiale druk dan de vrouwen.

“Er is heel weinig onderzoek naar kinderwens bij mannen. Mijn studie toont aan dat die van mannen en vrouwen vergelijkbaar zijn. Maar mannen voelen zich bozer, droeviger, jaloerser, depressiever en geïsoleerder als het niet lukt. Dit spreekt het algemene idee tegen dat vrouwen liever kinderen zouden willen dan mannen”, aldus Robin Hadley.

Lees ook:Single vrouwen met kinderwens schieten in de stress met 30 in de klok
Lees ook:Ook mannen voelen hun biologische voortplantingsklokje tikken
Lees ook:Alleenstaande ouder meer in trek dan kinderloze single
Lees ook:Vrouwen die geen moeder werden: het verschil tussen gewild en ongewild
Lees ook:Mannen met rammelende testikels

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>