Weinig vrouwen in de buurt maakt mannen monogaam en huiselijk

In het algemeen is er een harde regel in de natuur: de vrouw zorgt voor het nageslacht, de man is de ‘jager’ die met zijn seksegenoten vecht om de aandacht van een aantrekkelijke, vruchtbare vrouw.

Maar mannen gaan zich vrouwelijker gedragen wanneer zij verhoudingsgewijs in de minderheid zijn en vice versa………

Dat concluderen biologen van de University of Sheffield en de University of Bath na onderzoek onder allerlei vogelgroepen.

Een omgekeerde rolverdeling heeft dus vooral te maken met de verhouding mannen – vrouwen. Als er een overschot mannetjes aanwezig is, draaien de rollen ook om.

Dat komt omdat de mannetjes bij een tekort aan vrouwelijke soortgenoten monogamer  en huiselijker worden; ze gaan niet van vrouwtje naar vrouwtje om zoveel mogelijk nageslacht te krijgen. Immers, de kans om je vrouwtje dan te verliezen en geen nieuwe te vinden is groot.

Aan de andere kant maken vrouwtjes dankbaar gebruik van de enorme hoeveelheid mannetjes: ze vluchten uit het nest om een fitter mannetje te vinden dan waar ze mee waren. Hierdoor worden vrouwtjes plotseling de ‘jagers’ en mannetjes de ‘verzorgers’.

Lees ook:Promiscuë pimpelmezen gaan voor lekkerste wijfjes
Lees ook:Monogamie maakt de mens intelligent en minder eenzaam
Lees ook:Vrouwen zorgen met promiscue gedrag voor gezonder nageslacht
Lees ook:Met een man in de buurt worden vrouwen onder elkaar agressiever
Lees ook:Vrouwen die het met meerdere mannen doen zijn goed voor de mensheid

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>