Met een man in de buurt worden vrouwen onder elkaar agressiever

Als vrouwelijke chimpansees onderling communiceren, geven ze vaker agressieve signalen af dan wanneer er ook mannetjes bij zijn.

Verder maken de vrouwtjes minder vaak dan de mannetjes verontschuldigende gebaren naar elkaar en vertonen die laatsten geen verschil in gedrag, of er nou vrouwtjes bij zijn of niet……

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Minnesota in het vaktijdschrift ‘American Journal of Primatology’.

De wetenschappers concluderen daaruit dat vrouwtjes zich tijdens hun interacties meer bewust zijn van het geslacht van en met meer sociale druk te kampen hebben dan mannetjes.

“Antropomorfisch gezegd: ik zie parallellen met mijn eigen leven”, verklaart hoofdonderzoekster Nicole Scott op BBC News. “Vrouwen zijn agressief en competitief naar elkaar, terwijl mannen hun gedrag niet echt aanpassen. Misschien hebben we deze eigenschappen wel geërfd van onze voorouders”, aldus Scott.

Het onderzoeksteam kwam tot deze bevindingen door het gedrag van 17 vrouwelijke chimpansees en 5 mannetjes te analyseren in de dierentuin van Chester.

Over het algemeen gebruikten alle apen dezelfde gebaren. Alleen bij onderlinge interacties tussen vrouwtjes bleek de communicatie een stuk agressiever dan bij andere interacties.

Volgens Scott zijn de uitkomsten van het onderzoek controversieel, omdat veel biologen aannemen dat mannetjes over het algemeen juist agressiever van aard zijn dan vrouwtjes.

“Sommige onderzoekers zullen moeite hebben om mijn bevindingen te accepteren, omdat ik aantoon dat vrouwtjes ook erg agressief kunnen zijn”, verklaart ze. ”Het is niet zo dat ze agressiever zijn dan mannetjes, maar ze gebruiken hun agressie wel op een andere manier.”

Onderzoeken onder mensen toonden dit al wel reeds aan. Hoe minder mannen er beschikbaar zijn, hoe erger vrouwen zich onderling naar elkaar gedragen. Het begrip frenemies komt daar ook vandaan.

Mannen zijn toch aardiger.

Lees ook:Apies kijken: mooie en seksgewillige vrouwtjes zijn mannetjes de baas
Lees ook:Leer van bonobo’s: man + vrouw gelijk en liever seks dan oorlog
Lees ook:Billen kijken: we kunnen nog veel van chimpansees leren
Lees ook:Weinig vrouwen in de buurt maakt mannen monogaam en huiselijk
Lees ook:Promiscuë pimpelmezen gaan voor lekkerste wijfjes

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>