Geluk moet je niet zoeken, laat het jou vinden

Het bovenstaande is een uitspraak die ik nog weleens bezig naar mannen en vrouwen die enorm druk zijn met het vinden van een partner en/of geluk in de liefde.

Echter, wie te hard focust op geluk, heeft meer kans om eenzaam te eindigen.

Dit komt omdat zulke mensen mensen in hun zoektocht naar een gelukkig bestaan te hard met zichzelf bezig zijn, waardoor ze het contact met hun omgeving kwijtraken………

Zo blijkt ook uit 2 experimenten van de universiteiten van Denver en Californië.

Bij het eerste waren 206 mannen en vrouwen betrokken tussen 20 en 60 jaar. Aan hen werd gevraagd om via een online enquête aan te geven hoeveel waarde ze hechten aan geluk.

Daarna moesten ze 14 dagen een dagboek bijhouden waarin ze bijhielden wat de meest gestresste momenten van de dag waren, hoe stressvol het was en hoe eenzaam ze zich erbij voelden. Het bleek dat de deelnemers die het meeste waarde hechtten aan geluk, zich opvallend eenzamer voelden tijdens momenten van spanning.

“We vermoeden dat mensen die zoeken naar geluk hierbij de connectie met anderen uit het oog verliezen, waardoor ze uiteindelijk eenzaam worden”, aldus de onderzoekers..

Om te weten te komen of het al of niet ervaren van geluk aan de basis ligt van eenzaamheid, moesten 43 studen een neutraal filmpje bekijken. Achteraf moesten ze aangeven hoe eenzaam ze zich voelden.

De deelneemsters werden vervolgens in 2 groepen verdeeld. De ene groep kreeg een artikel te lezen waarin de voordelen werden benadrukt van geluk op je relatie, carrière en welzijn. Bij de tweede groep was het beeld van geluk een stuk realistischer.

De mensen uit de groep 1,die was gemanipuleerd om geluk belangrijk te vinden, voelden zich opvallend eenzamer. “Het blijkt dus dat een verlangen naar geluk iemand ongelukkig kan maken”, aldus het team van onderzoekende psychologen. “Als je wilt genieten van geluk in je leven, is het belangrijk dat je er minder hard naar streeft.”

Lees ook:Einzelgängers emotioneel stukken intelligenter dan groepsdieren
Lees ook:Stabiele liefde maakt gelukkiger dan carrière of gezinsleven
Lees ook:Een handvol vrienden is een enorme rijkdom
Lees ook:Mannen veel vaker eenzaam dan vrouwen
Lees ook:Roddelen: dat zouden we vaker moeten doen!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>