Testosteron maakt mannen geiler, maar ook betrouwbaarder

Het mannelijk hormoon testosteron heeft vaak negatieve associaties. Zo zouden ‘testobommen’ agressief, seksbelust en onbetrouwbaar zijn.

Die eerste 2 aanduidingen kunnen kloppen, maar die laatste niet. Hoe meer testosteron een man heeft, hoe eerlijker en betrouwbaarder hij juist wordt. En welke vrouw wil dat nou niet?

Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bonn.

Wetenschappers verhoogden het testosterongehalte van 46 mannen door hun huid in te smeren met hormoon-gel, ook wel andro-gel genoemd. 45 andere mannen werden behandeld met een placebo-gel.

Beide groepen namen vervolgens deel aan een gedragsstudie, waarbij ze een spel met dobbelstenen speelden in een afgesloten kamer. Hoe hoger de scores die ze invulden op een computer, hoe meer geld ze zouden verdienen.

De experimenten waren zodanig ontwikkeld dat proefpersonen in staat waren tot liegen. Door de afgesloten kamers kon niemand namelijk controleren of ze hun echte scores invoerden of niet. Achteraf kon men dit natuurlijk wel checken.

Het resultaat van het experiment was duidelijk. “Mannen met het hogere testosterongehalte waren duidelijk minder vaak oneerlijk dan de onbehandelde mannen”, aldus co-auteur professor Armin Falk.

De verklaring daarvoor ligt bij het mannelijke gevoel van trots en de drang om een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Die gevoelens worden namelijk sterker door meer testosteron, waardoor mannen minder geneigd zijn om te liegen.

Lees ook:Testosteronbommen hebben slechte relaties
Lees ook:Vaderschap laat testosteronspiegel dalen
Lees ook:Ringvinger verraadt ‘s mans libido (en nog veel meer)
Lees ook:Man met brede kop populair bij vrouwen, maar niet voor eeuwig
Lees ook:Testosteronbommen zijn al macho’s in de baarmoeder

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>