Menopauze voorkomt ‘catfight’ tussen schoonmoeders en schoondochters

De maandelijkse cyclus van een vrouw wordt niet alleen beïnvloed door haar lichamelijke gesteldheid, maar zeker ook door haar psychische.

Vooral op het stoppen van de maandelijkse cyclus, de menopauze dus, blijken omgevingsfactoren impact te hebben.

Nu blijkt dat door de komst van een aanstaande schoondochter, het eierrekje van schoonmama plots leeg is en tsja: daar kun je het heel heet van krijgen……

Sommige wetenschappers dachten lang dat de overgang kwam omdat het voor oudere vrouwen riskant is om nog te baren. Ze zouden meer last hebben van complicaties en een grotere kans hebben om in het kraambed te sterven.

Maar dat argument vegen wetenschappers nu van tafel. Slechts 2% van de vrouwen die als 40ster nog een kind op de wereld zet, sterft in haar kraambed.

De werkelijke reden voor de menopauze is om te voorkomen dat er een competitiestrijd ontstaat tussen schoonmoeders en schoondochters. Daarover wordt geschreven in het blad Ecology Letters.

Wetenschappers bestudeerden Finse kerkarchieven waarin huwelijken, geboortes en sterftegevallen exact genoteerd staan. De kerkarchieven besloegen de periode van 1700 tot 1900. Toen er dus nog geen anticonceptiemiddelen waren en de gezondheidszorg veel beperkter was.

Daaruit blijkt dat vrouwen die na hun 50ste geen kinderen meer kregen veel meer kleinkinderen hadden. Wanneer een vrouw op hoge leeftijd nog een kind kreeg en haar schoondochter op ongeveer hetzelfde moment eveneens een kind baarde, liepen de overlevingskansen van beide baby’s sterk terug. Ze hadden dan een 2x grotere kans om voor hun 15e levensjaar te sterven. Opvallend genoeg was dat niet het geval wanneer een moeder en een eigen dochter tegelijkertijd een kind kregen.

Het onderzoek wijst erop dat moeders en dochters de competitie niet met elkaar aangaan, terwijl schoonmoeders en schoondochters dat wel doen. Het ultieme evolutionaire doel van de mensheid is het doorgeven en instandhouden van het eigen DNA.

Moeders en dochters delen de helft van hun genetisch materiaal met elkaar en kunnen dus maar beter samenwerken. Voor schoonmoeders en -dochters ligt dat anders: zij kunnen beter de competitie aangaan en zo de kansen op het verspreiden van hun eigen genen vergroten.

Ook onderschrijft de studie de theorie dat grootmoeders van oudsher een belangrijke rol speelden in de zorg voor hun kleinkinderen. Kleinkinderen hadden immers een grotere overlevingskans wanneer zijzelf geen kleine kinderen meer had. Dankzij haar overgang kan oma zich op de kleinkinderen richten.

In het verleden betekende dat heel concreet dat ze voedsel voor de familie kon verzamelen en de jonge kinderen tegen ziektes en ongelukken kon beschermen. Ook vandaag de dag heeft de grootmoeder weer een prominente rol gekregen in het leven van kinderen, al was het alleen maar omdat zoveel oma’s oppassen voor hun werekende (schoon-)kinderen.

De menopauze is dus een omgekeerde puberteit die bij vrouwen behoorlijk wat impact heeft. Die werden vorig jaar erg leuk verbeeld in de theatervoorstelling ‘De Hormonologen’.

Lees ook:Schoonmoeders om achter het behang te plakken
Lees ook:Het evolutionaire belang van oma’s
Lees ook:Grootouders houden meer van kleinkinderen die van hun dochter zijn
Lees ook:Oude moeders worden ouder
Lees ook:Opa & oma zijn ook dupe van een echtscheiding

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>