Waarom zelfs Joran van der Sloot en Anders Breivik liefde nodig hebben

Iedere keer wanneer we de details van een psychopatische crimineel te horen krijgen, zijn we geschokt.

En dat er dan vrouwen zijn die deze bloeddorstige mannen liefdesbetuigingen sturen, schokt ons evenzeer. Het verschijnsel heet hybristofilie.

Recent weer in het geval van de Amerikaanse ‘Batman-killer’ James Holmes. 

Maar uit interviews met dit soort criminelen in de gevangenis blijkt dat ze stuk voor stuk een jeugd hadden waarin ze waren misbruikt door ouders of andere figuren die hen hadden moeten beschermen. Ze waren zo vaak met geweld geconfronteerd dat het geen indruk meer maakte.

Tegelijkertijd gaven alle psychopaten aan dat ze wel behoefte hadden aan liefde en genegenheid. Onder hun geweld en sadisme zit toch een mens die behoefte heeft aan vriendschap.

Alleen zijn psychopaten niet in staat om normale relaties met mensen aan te gaan. Dat komt o.a. omdat ze veel meer negatieve gevoelens ervaren dan anderen, zoals woede en angst. Een emotie die ze echter nooit hebben is schuldgevoel.

De Noorse psychologe Aina Gullhaugen interviewde en testte psychopaten in Noorse gevangenissen om beter te begrijpen wat deze mensen drijft. Het onderzoek heet ‘Looking for the Hannibal Behind the Cannibal’ en staat in het vakblad International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology.

Vorige week was het precies een jaar geleden dat haar landgenoot Anders Breivk een bloedbad aanrichtte en zijn manifest online zette. Volgens Gullhaugen moet er meer onderzoek plaats vinden naar psychopaten. Nu komen ze uit de standaard test vaak tevoorschijn als niet depressief en met voldoende gevoel van eigenwaarde, terwijl ze bij nader onderzoek meestal zwaar ongelukkig zijn. Psychopaten zijn namelijk ook meesters in manipulatie. Door meer door te vragen, zouden we hen en hun daden beter moeten leren begrijpen.

Hannibal Lecter, de psychopaat gespeel door Anthony Hopkins in ‘Silence of the Lamb’s’ blijkt een opmerkelijk authentieke karakterschets van de gemiddelde psychopaat. Hoewel hij compleet gek is (hij eet de levers van slachtoffers en drinkt daar chianti bij), vertoont hij tegenover een jonge FBI-agente (Jodie Foster) bijna tedere gevoelens. Dat gebeurt nadat zij door zijn brute buitenkant heen kijkt en details van haar persoonlijke leven deelt, vooral over haar jeugd. Lecter blijkt gevoelens te hebben en zelfs mensen te kunnen beschermen…….

Lees ook:Als 2 mensen elkaars gevoelens kunnen lezen, vormen ze een mogelijke match
Lees ook:Geef niet je partner, maar je ouders de schuld van relatiesores
Lees ook:Kinderen die huiselijk geweld meemaken later vaker migrainepatiënten
Lees ook:Piek huiselijk geweld tijdens feestdagen
Lees ook:Een (on)gelukkige jeugd is bij volwassenen van hun gezicht te lezen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>