Je kunt wel jokken, maar mensen ruiken gewoon hoe oud je bent

Al snuffelend en ruikend aan elkaar kunnen wij mensen ~net als dieren~ veel over elkaar te weten komen.

Of de ander vruchtbaar dan wel viriel is, hoe gezond hij of zij is en of een eventuele genencombi geschikt zou zijn voor nageslacht.

Maar er is nog iets: al haal je je zelf compleet door de plastisch chirurgische kliniek en ben je 3 uur onder handen geweest van een professioneel visagist: de ander kan met zijn of haar neus ongeveer inschatten hoe oud je bent……

Dat blijkt uit onderzoek van het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia, waarover is gepubliceerd op PLoS ONE.

De wetenschappers verzamelden lichaamsgeuren van 3 verschillende categorieën: jonge mensen (20 – 30 jaar), middelbaar (45 – 55 jaar) en bejaarden (75 – 95 jaar).

Vervolgens kregen 41 jonge mensen telkens 2 geuren onder hun neus en moesten ze vaststellen welke aan een ouder iemand toebehoorde, wat zij heel vaak goed hadden.

De proefpersonen moesten ook de intensiteit van de geuren vaststellen, of ze deze plezierig vonden of niet en schatten wat de leeftijd van de persoon in kwestie was.

Opvallend genoeg werd de geur van oudere mensen als plezieriger en neutraler ervaren dan de geur van jongeren. En dat is opvallend, omdat ‘oude mensen-lucht’ normaal gesproken als onaangenaam wordt beschouwd.

Evolutionair is deze vaardigheid nuttig. Oudere vrouwen verkleinen de kans op nageslacht voor de man, terwijl oudere mannen voor vrouwen evolutionair gezien wel een goede keus kunnen zijn, maar ze moeten ook weer niet te oud zijn voor goed voortplantingsmateriaal.

Onduidelijk is echter of de lichaamsgeur die ons in staat stelt om de leeftijd van mensen te achterhalen ook echt ons gedrag beïnvloedt.

Lees ook:Verliefde vrouwen ruiken nog maar 1 ding
Lees ook:Ruik: aan het geurtje herken je de vreemdgang(st)er
Lees ook:Lekker parfum: ‘t kost wat, maar dan heb je ook wat (jaren van je ware leeftijd gesmokkeld)
Lees ook:‘We zijn uiteindelijk allemaal loopse honden’
Lees ook:Vrouwen worden geil van macho-zweet

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>