Mens doet aan natuurlijke en seksuele selectie

We denken dat we de grillen van de natuur de baas zijn, maar niets is minder waar.

Ondanks de moderne geneeskunde en steeds geavanceerdere technologieën evolueert de mens nog altijd nog altijd volgens Darwin’s natuurlijke selectie: the survival of the fittest.

Daar kwam een internationaal onderzoeksteam achter door te neuzen in de kerkelijke database van vier Finse boerendorpjes in de 18e en 19e eeuw. Daarover wordt geschreven in het jomngste nummer van PNAS.

De kerk hield in die tijd netjes bij wie de volwassenheid bereikte, wie trouwden en wie niet, hoeveel huwelijken een persoon aan ging (hertrouwen uiteraard pas na dood vorige partner) en hoeveel kinderen daarin geboren werden.

Uit de analyse blijkt dat we helemaal niet terug hoeven naar onze jagende en verzamelende voorouders om een glimp van natuurlijke selectie op te vangen. Zo duidt de dood van de helft van de Finnen voor hun 15e levensjaar op het hebben van nadelige eigenschappen, bijvoorbeeld het vatbaar zijn voor ziektes. De kinderen werden er op natuurlijke wijze ‘uitgefilterd’ en konden zo hun ‘zieke’ genen later niet doorgeven aan het nageslacht.

Van diegene die de kindertijd wel overleefden, trouwden vervolgens zo’n 20% niet en kregen dus vaak geen kinderen. Ook een vorm van natuurlijke selectie volgens het onderzoeksteam.

Daarnaast doet de mens aan seksuele selectie; de Finse mannen die in staat waren meerdere keren te trouwen, kregen meer kinderen dan diegenen die daar meer moeite mee hadden. Daardoor worden de ‘aantrekkelijke’ genen vaker doorgegeven. Maar of we daardoor als mens ook steeds aantrekkelijker worden?

Lees ook:Seks tussen mens en Neanderthaler was gezonde move
Lees ook:Willen vrouwen liever een leeuwerik of een nachtegaal?
Lees ook:Kom op 20′ers: Nederlanders maken te weinig baby’s
Lees ook:Samen leven, samen sterven
Lees ook:Nederlandse mannen en vrouwen de langsten ter wereld

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>