Waar mannen uit afleiden dat vrouwen menstrueren

Bij de kop boven dit bericht, verwacht u natuurlijk dat ik begin over het humeur van de dames.

Maar ervaren mannen weten het: zeg nooit tegen vrouwlief (of dochterlief) ‘Je moet zeker ongesteld worden!’, als ze wat knorrig uit de hoek komt.

Nu is de stemming van een vrouw ook niet de belangrijkste indicatie van het punt van haar cyclus, maar wel haar stem……….

Eerder was reeds door het Duitse primatencentrum aangetoond dat vrouwenstemmen hoger worden op het moment van vruchtbaarheid. Dat wordt nu bevestigd door een reeks experimenten van de onderzoekers Nathan Pipitone (Adams State College) en Gordon Gallup (SUNY-Albany). Maar stemhoogte is niet het enige.

Volgens hen zijn er zelfs 4 aspecten in het stemgeluid die verklappen dat een vrouw menstrueert dan wel ovuleert: stemming (goed vs slecht), kwaliteit (ruw vs zacht), toonhoogte (laag vs hoog) en snelheid (traag vs snel). Zo waren de stemmen tijdens de menstruatie in een mindere stemming, ruwer en lager van toonhoogte.

Dat werd getest met mannen die de stemgeluiden van 10 vreemde vrouwen moesten beoordelen. Het ging om 4 opnames op 4 verschillende punten van hun menstruele cyclus. Die werden in willekeurige volgorde afgespeeld en de heren moesten raden bij welke opname de vrouw menstrueerde.

“In 35% van de gevallen hadden ze het bij het juiste eind. Dat is een significant resultaat”, aldus de Amerikaanse onderzoekers. In een ander experiment werd aan een andere groep mannen gevraagd om de minst aantrekkelijke vrouwenstem te kiezen. In 34% van die gevallen kozen ze de opname van tijdens de menstruatie.

Evolutionair is het allemaal heel logisch: immers een menstruerende vrouw is niet vruchtbaar en dus op dat moment niet interessant qua voortplanting. Mannen gaan bewust of onbewust op zoek naar een ovulerende vrouw. Daar worden ze ‘wild’ van, bewees eerder onderzoek reeds.

“Vocale zaken hangen nauw samen met de voortplanting. Zo lopen de cellen van het strottenhoofd en de vagina gelijk op in de cyclus en hebben ze dezelfde hormonenreceptoren”, licht onderzoeker Pipitone toe. “De stem is dus een goede manier om af te leiden of het juiste moment van de maand daar is.”

Lees ook:Stemmen van slanke vrouwen worden na de overgang mannelijker
Lees ook:Waarom partners soms oost indisch doof zijn voor elkaar
Lees ook:Mannen met lage stemmen
Lees ook:Stem van vruchtbare vrouw laat mannenharten op hol slaan
Lees ook:Je eigen stem bepaalt je stemming

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>